Stare milione potrošili, a novih se odriču

Odbornici u Baru će opet raspravljati o “poslu stoljeća” na Maljeviku, a opozicija tvrdi da planiranim novim sporazumom sa ruskim investitorom Opština ostaje bez najmanje devet miliona
3203 pregleda 0 komentar(a)
Maljevik, Foto: Radomir Petrić
Maljevik, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.04.2019. 19:29h

Predsjednik Skupštine opštine Bar Mićo Orlandić sazvao je sjednicu lokalnog parlamenta na čijem je dnevnom redu razmatranje Predloga sporazuma o međusobnim pravima i obavezama o Maljeviku. Taj projekat, najavljivan kao posao stoljeća, 12 godina nije mrdnuo sa mrtve tačke, a odbornici će opet raspravljati i o tvrdnjama opozicije da tim aktom Opština ostaje bez najmanje devet miliona eura.

U svjetlu dosadašnjih zbivanja o tom poslu - planirane a još nezapočete gradnje luksuznog hotelskog kompleksa u uvali Maljevik u Sutomoru, koji je prvo do vrha napunio lokalnu kasu, a potom stranice štampe zbog spora Opštine sa investitorom, firmom “Sonuba Montenegro” oko neplaćenih komunalija, ta tačka dnevnog reda imaće posebnu pažnju, makar opozicionih odbornika koji iskazuju otvorenu sumnju u pozadinu namjera vlasti.

Predsjednik odborničkog kluba DF-a Dejan Đurović tvrdi da ova tema, koja je godinama zaokupljala skupštinske debate u SO Bar novom Odlukom “koju je predložio predsjednik Opštine očigledno ulazi u završni čin”.

“Odluka kojom se praktično otpisuje dug kupcima Maljevika, dugo je odlagana i nije dobijala zeleno svjetlo, jer nju nijesu htjeli potpisati prethodni predsjednici, a sada je na dnevnom redu odluka kojom bi se vlasnicima imovine Maljevika oprostio dug od skoro 15 miliona eura, računajući neisplaćeni iznos za komunalije i kamate po izvršnom rješenju uz zakamuflirano objašnjenje da će oni tih 15 miliona uložiti u sljedećih 12 godina. Kako su oni vlasnici imovine proteklih 12 godina, a još ni kramp nijesu zaboli i bankarske garancije ne postoje, suludo im je vjerovati na riječ. Na moje veliko iznenađenje, u Ugovoru koji treba da potpiše Opština, pojavljuje se i treće pravno lice - suinvestitor, kojeg do sada nije bilo, a za što je vjerovatno jedini razlog bankarska garancija”, kazao je “Vijestima” Đurović.

Odbornik Demokrata Dragan Tufegdžić pitao je u čijem se interesu Opština odriče svojih devet miliona eura. On naglašava da je prvo i osnovno pitanje šta su građani Bara dobili prodajom Maljevika i slivanjem desetina miliona eura, “ili nekoliko sadašnjih budžeta” u opštinsku kasu.

“Ni dan danas ne znamo, gdje su, kako i za šta potrošene pare od Maljevika, inače čuvane u Prvoj banci. Taj novac je trebalo da bude pokretač razvoja Bara, a 12 godina kasnije imamo samo livadu na Maljevika i potrošene pare. Sada je na redu prebijanje duga od devet miliona eura koje “Sonuba” duguje Opštini i taj ugovor ne bi bio problem da će sve ovo uistinu donijeti našem gradu i hotele i posao za Barane. Kako izgleda, biće novih zgrada i prodaje stanova, ako ih uopšte i bude. Bojim se da će od još imaginarnih obećanih radnih mjesta, Barani pokrivati najniža radna mjesta i biti jeftina radna snaga. Možda bude mjesta za nekog menadžera, ali zna se iz koje grupacije”, dodaje Tufegdžić.

Đurović je naveo da posebno čudi pismo predsjednika SO Mića Orlandića upućeno predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću, u kojem traži pojašnjenje za donošenje ovakve odluke.

“Da li to govori o neslaganju unutar vladajuće većine i da li će SD kao nekadašnji SDP biti protiv donošenja odluke kojom Opština Bar ostaje zakinuta za oko 15 miliona? Građani Sutomora inače od prodaje Maljevika nijesu imali skoro nikakve koristi a lokalna samouprava je bila u obavezi da bar 11 miliona od naplaćenih komunalija uloži tamo. Pozivam predsjednika Opštine da do početka Skupštine smogne snage i odupre se pritisku tajkuna i ovu tačku povuče sa dnevnog reda. Opštinska zemlja je zemlja svih nas i naše djece, i niko nema prava da je krčmi ili poklanja. Ne želim da budemo primjer kao Opština Tivat, ili da budemo još galantniji od njih, jer su oni oprostili dug od pet miliona. Sve presude i sva sudska izvršenja su nama u korist i za donošenje ovakve odluke odbornici, ma koje partije bili, ne bi smjeli da daju glas, i da time probaju da aboliraju predlagača odluke jer ako ove odluke prođu, a državni tužilac ne reaguje, krivične prijave će sigurno biti upućene”, zaključio je Đurović.

Pozivajući se na dosadašnja iskustva, Tufegdžić pita da li je ovo samo kupovanje vremena za naplatu devet miliona eura kroz izgradnju komunalne infrastrukture.

“Ko će i kako procijeniti vrijednost obavljenih radova? Otvara se prostor za sumnju, jer netransparentnost oko miliona od Maljevika opominju da će i ovdje biti ćutanja i mogućih zloupotreba. Nemamo povjerenja u ovu vlast, jer je dokazala da iza svakog velikog posla i miliona, na kraju samo pojedinci imaju korist a građani ni mrvice. Možete li zamisliti šta se moglo uraditi sa 50 miliona ovog novca u našem gradu”, kazao je Tufegdžić.

“’Sonuba’ čvrsto stoji iza planirane investicije”

Na Maljeviku je bila planirana gradnja hotelskog kompleksa za koji je ruska kompanija “Sonuba” 2007. od barske Opštine, za 32 miliona eura, kupila 200 hiljada kvadrata zemljišta. Računajući komunalije za buduće hotelsko naselje, u budžet opštine je trebalo je da se slije više od 53,5 miliona eura, a najavljeno je zapošljavanje 1.000 do 2.000 radnika.

Opština je 2011. obaviještena da je “Sonuba Montenegro” promijenila vlasnika, te da je novi vlasnik kompanija “Merkur”, takođe iz Rusije. Saopšteno je i da je njihov investicioni interes nešto drugačiji od onog koji je definisan tada važećim DUP-om za to područje. Opština Bar je tada, u saradnji sa MORT, započela proceduru za eventualnu izmjenu prostorno-planske dokumentacije. Vlada je dala saglasnost da ministar Pavle Radulović sa Opštinom potpiše sporazum o izradi DUP-a “Maljevik.

Investitor je tada saopštilo da “čvrsto stoji iza planirane investicije, kako svojim poslovnim opredeljenjem i strategijom, tako i raspoloživim finansijskim sredstvima”. Iz kompanije “Sonuba Montenegro” su kazali i da za realizaciju projekta Maljevik ne postoje zakonski uslovi i da realizacija projekta još od 2011. godine nije moguća, te da za to oni kao investitor apsolutno nisu odgovorni.

Odbornici opozicije su na svakoj sjednici tražili da se na osnovu pravosnažne sudske presude preduzeću “Sonuba Montengro” naplati 9,34 miliona eura na osnovu neplaćenih komunalija.

Đurović: Iz svega stoji Prva familija

Napominjući da bi ovom odlukom Opština bila u milionskom minusu jer bi njeno donošenje povuklo za sobom i eksproprijaciju zemljišta na njen teret, Đurović dodaje da ne može a da se ne zaključi “da iza svega ovoga stoji Prva familija”, jer je novac dobijen od „Sonuba Montenegro“ Opštini Bar “uplaćen na račun u Prvoj banci”.

“Godinama smo bez zvaničnog i preciznog odgovora - da li je sav novac izašao iz Prve banke sa svim kamatama? Zanimljivo je da je advokatska kuća Ane Đukanović zastupala kupca „Sonuba Montenegro“, i može se pretpostaviti da je pritisak na lokalnu samoupravu iz tog miljea”, kaže Đurović.

Bonus video: