Statisu brišu "betonske kioske"?

Prethodnih sedam godina opštinske vlasti su kroz Plan, a na sugestiju Vlade, legalizovale betonske građevine
5 komentar(a)
Sveti Stefan
Sveti Stefan
Ažurirano: 22.04.2017. 19:35h

Budvanski Demokratski front, jedn od ključnih konstituenata nove gradske vlasti, zatražio je da se iz Plana privremenih objekta izbrši „ divlje“ izgrađene kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata u maslinjaku, naspram grada hotela „ Sveti Stefan“, koje je bez građevinske dozvole prije sedam godina izgradila kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Svih prethodnih godina opštinske vlasti su kroz Plan privremenih objekata, a na sugetsiju Vlade, morale da legalizuju betonske građevine.

Tako je bilo i prošle godine, kada je usvojen Plan koji važi do kraja 2018.

Ipak, DF smatra da se kamene zgrade, koje ni po kome uslovu, ne mogu biti privremeni objekti, moraju izbrisati iz plana.

Građevine su prije sedam i po godina izgrađene mimo dozvole, planskih dokumenta, naočigled brojnih državmnih i lokalnih inspekcijskih službi, i to na zemlji koja je uknjižena na Hotelsku grupu “Budvanska rivijera”.

Ipak, Opština je tada uprkos oštrom protivljenju opozicije, te pozivima tužilaštva da reguje, pod pristiskom Vlade i ministarstva turizma, donijela Plan privremenih objekta, kojim je legalizovala dvlje građevine. Iako bi se kroz naplatu poreza na imovinu za te zgrade mnogo više slilo novca u opštinsku kasu, nego od zakupa koje dobija pošto ih je svrstala u privremene objekte, Opština je morala da izađe u susret kompaniji „Adriatic properties“, zakupcu hotelskog kompelska Miločer - Sveti Stefan.

Važećim Planom na katastarskim parcelama 1069 i 1067 KO Sveti Stefan predviđa se postavljanje privremenog objekta namjene poslovne kancelarije i magacina opreme službe održavanja, površine 500 kvadrata, sa prizemljem i potkrovljem. Takođe, na katastarskoj parceli 1074 KO Sveti Stefan Plan predviđa postavljanje privremenog objekta sa sadržajima perionica veša i centralna tehnološka kuhinja, površine 1200 kvadrata, sa suterenom i prizemljem, kao i bazen za tehničku vodu, površine 200 kvadrata.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u januaru 2012.podnijela specijalnom tužiocu krivične prijave protiv ministra Branimira Gvozdenovića, koga su teretili po osnovu tolerisanja nelegalne gradnje, te nepreduzimanja mjera iz svoje nadležnosti iako je bio u saznanju da je kompanija “Adriatic properties” bez ijednog papira podigla dva objekta u miločerskom parku. Krivične prijave podnijete su i protiv kompletnog opštinskog rukovodstva, koji se te 2009. dozvolili gradnju.

Međutim, tužilaštvo je odbacilo prijavu.

Zgrade pretvaraju u apartmane

LDivlje betonske građevine biće pretvorena u 12 luksuznih apartmana. To je predviđeno programskim zadatkom koji je Vlada još sredinom marta 2015. usvojila. Upravo na osnovu ovog programskog zadatka, bio je raspisan javni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, gdje su dva predloga, od grčkog arhitektonskog biroa, a drugi iz Beograda, dobili zeleno svjetlo da se na 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefan izgradi duplo više kapaciteta od postojećih.

Bonus video: