Stijepović: Na Žabljaku nema ugostiteljskog lobija

"Neko sa takvom parolom ukriva svoje nedovoljno ekološko znanje i namjeru izvlačenja prihoda i drugih benefita"
151 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Stijepović, Foto: Obrad Pješivac
Milenko Stijepović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.11.2011. 15:09h

Član izvršnog odbora nacionalnog Turističkog udruženja i Turističkog udruženja Žabljaka, vlasnik hotela "Javor" Milenko Stijepović oštro je negirao nedavnu tvrdnju direktora JP Nacionalni parkovi Crne Gore Rada Gregovića, da u Žabljaku postoji lobi ugostitelja koji su spriječili gradnju restorana na Crnom jezeru.

"Neko sa takvom parolom ukriva svoje nedovoljno ekološko znanje i namjeru izvlačenja prihoda i drugih benefita, što je moguće na kratko vrijeme ali porazno za cijeli eko sistem", kaže Stijepović.

Stijepović je podsjetio na vrijeme kada je bio direktor NP "Durmitor" i početke gradnje objekta kada je davajući saglasnost za gradnju UNESCO insistirao na gradnji objekta na točkovima

"Za to smo da se svi oni što prije privedu namjeni i za to da se na jezeru restoran gradi što prije. Ali da se gradi objekat adekvatan toj lokaciji koja je u srcu najjačeg eko sistema u NP "Durmitor". Taj objekat bi upotpunio turističku ponudu i tog prostora i cijele opštine ali pored ugostiteljske privrede od njega bi benafite imale i druge razvojne strukture. Ne može to biti objekat od betona, lima, željeznih konstrukcija, plastike... već od prirodnih materijala. Projekat koji je bio na posljednjem tenderu upravo bi se gradio od neprihvatljivih materijala, a takvim ga čine gabariti od preko 700 kvadrata sa halama i salonima pa čak i smještajnim prostorom tipa apartmana", kaže Stijepović.

On je dodao da propisi za gradnju u nacionalnim parkovima, posebno na obalama glečerskih jezera, na koje je saglasnost dao UNESCO, dozvoljavaju gradnju objekata do 150 kvadrata sa otvorenim terasama i slobodnim pogledom na prirodne vrijednosti.

Stijepović je podsjetio na vrijeme kada je bio direktor NP "Durmitor" i početke gradnje objekta koji je izgorio krajem prošle godine kada je davajući saglasnost za gradnju UNESCO insistirao na gradnji objekta na točkovima koji bi se svakodnevno uklanjao sa te pozicije, kako zbog ambijenta tako i zbog uklanjanja otpada i parkiranja vozila i produkata koje vozila ostavljaju.

Stijepović kaže da se turistički radnici zalažu za brzo i kvalitetno građenje novih turističko ugostiteljskih kapaciteta.

"Mi smo tog stava i treba odmah dovoditi nove investitore. Od toga ova sredina i cijela država može imati samo korist. Odmah, u duhu propisa, treba graditi i restoran na jezeru. I radi toga da se ne ponovi ljetošnje ruglo i anti propaganda turizma u našem gradu. Da se ne ponove ljetošnje scene sa šatorima i od dasaka sklepanim nadstrešnicama do i na jezeru. Svi bez elementarnih higijensko sanitarnih uslova, pošto zašto ili kako tako do prihoda pri čemu su sumnjivi poslovi inspekcija", kazao je Stijepović.

Bonus video: