Stijepović zaboravio Marka Miljanova

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović nije se sjetio da juče obilježi taj dan, iako je ispred zgrade Glavnog grada i spomenik Marku Miljanovu
306 pregleda 42 komentar(a)
Marko Miljanov, Foto: Luka Zeković
Marko Miljanov, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2015. 07:43h

Iako je juče bilo 114 godina od smrti kučkog vojvode Marka Miljanova Popovića, prvog gradonačelnika Podgorice, nova gradska administracija nije se sjetila toga datuma.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović nije se sjetio da juče obilježi taj dan, iako je ispred zgrade Glavnog grada i spomenik Marku Miljanovu.

Prethodnik Stijepovića, Miomir Mugoša prošle godine je položio vijenac na spomenik Marka Miljanova Popovića, ispred upravne zgrade Glavnog grada. “Marko Miljanov jedan je najpoznatijih i napriznatijih Crnogoraca, čijim se djelom nadahnjuju mnoge generacije”, rekao je tada Mugoša.

Miljanov je bio prvi gradonačelnik Podgorice, a na tu funkciju je stupio nakon njenog oslobođenja od turske vladavine 1878. godine.

Iz Glavnog grada nezvanično je saopšteno da juče nije bilo “zvanične ceremonije” povodom godišnjice smrti. Marko Miljanov Popović Drekalović rođen je 25. aprila 1833. godine na Medunu u Kučima, a umro 2. februara 1901. godine u Herceg Novom. Bio je književnik, vojskovođa i vojvoda kučki.

U mladosti je bio perjanik kod knjaza Danila Petrovića, dok mu je njegov sinovac Nikola Petrović dao vojvodske oznake. Tek se u pedesetoj godini opismenio, a svoju kasnu književnu djelatnost smatrao je životnim zadatkom. Iza sebe je ostavio nekoliko značajnih djela za crnogorsku književnost i istoriju, između ostalih, “Pleme Kuči” i “Život i običaji Arbanasa”.

Njegovo najznačajnije i najpoznatije djelo su “Primjeri čojstva i junaštva”, štampano 1900. godine.

Bonus video: