Stranci šokirani kada vide da penzioner taksira da bi preživio

Pošto mu je penzija niža od 200 eura, a ima kredit, Vuković je morao da počne da taksira kako bi imao još neki prihod
228 pregleda 35 komentar(a)
taksi Podgorica, Foto: Luka Zeković
taksi Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2017. 20:05h

Težak život, odnosno penzija manja od 200 eura, natjerali su me da se pod stare dan latim volana i zaposlim kao taksista. Nijesam imao izbora jer sam i kreditno zadužen, tako da sam po svaku cijenu morao da nađem još neki izvor prihoda. Taksiram preko tri godine i to mi pomaže da nekako preguram mjesec, životareći, kazao je za "Vijesti" Nebojša Vuković.

On je rekao da mu nije teško palo da taksira, jer voli da vozi, ali da zna još sugrađana koji pod stare dane to rade.

"Nažalost, vremena su takva došla, i oni su bili primorani da počnu da taksiraju. Iako sam radio 35 godina i stekao penziju, to nažalost nije dovoljno. I pored svega smo mi penzioneri najtraženiji za žiranta, jer imamo redovna primanja", kaže Vuković.

On je rekao da se nije zaposlio kao taksista, vjerovatno bi negdje stražario.

On je istakao da i pored svega, voli da se našali sa mušterijama, da se druži sa prijateljima.

"Čini mi se da smo mi starije generacije nekako još uvijek vedrog duha, valjda kroz životno iskustvo naučimo da sve gledamo sa vedrije strane. Današnja omladina, čast izuzecima, mnogo se, čini mi se, ne šali, donekle ih i shvatam, sumorno je vrijeme, posao se teško nalazi, perspektiva je nikakva", kaže Vuković.

On je kazao da se vozeći taksi i kroz priču sa mušterijama još više uvjerio u loše stanje u društvu.

"Nijesam imao loše iskustvo zasada, da sam imao nekih neprijatnosti, bilo je tokom noćnih vožnji dosta i pijanih, drogiranih, ali sam izlazio sa njima na kraj. Što se toga tiče, danas je isto, podjednako piju i djevojke, drogiraju se i to je jako loše", kazao je Vuković.

On je istakao da mu se dešavalo da vozi i strance, a da su mnogi od njih, pošto ih je vozio na duže relacije, bili začuđeni kada su čuli da mora da radi, iako ima penziju.

"Jedan Njemac, kao i Francuz, bili su šokirani, kod njih bi neko da je radio kao i ja dugo, imao dobru penziju, benefite. To ne mogu da shvate, da ovako lijepa zemlja, ima tako loš standard", kazao je Vuković.

Istakao je da se od taksiranja pojedinim danima može zaraditi pristojna dnevnica, ali da ima dana kada je baš loš pazar.

"Prije nekoliko godina, ko je taksirao za vikend, mogao je dobro da prođe, sada se i to promijenilo. Kada sam ja počeo da radim, tada je već počinjalo da se osjeća da je kriza i da narod nema novca, kao ranije. Kolege su mi pričale kako su vikendi bili berićetni", kazao je Vuković.

On je istakao da će taksirati dok god bude mogao, jer se navikao na posao, a uglavnom radi osam sati dnevno, ponekad i 12 časova.

Bonus video: