Studenti UCG predali peticiju Skupštini, traže produženje roka za upis na specijalističke studije

Studenti poručuju da neće odustati od borbe da završe fakultet pod istim uslovima pod kojim su ga i upisali
2619 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2019. 20:34h

Studenti Univerziteta Crne Gore predali su danas Skupštini na javno razmatranje peticiju "zadržimo sistem studiranja 3+1", kojom se traži produženje roka za upis na specijalističke studije za još dvije godine.

Peticiju su, kako navode, potpisala 1.123 studenta.

"Nadamo se da ćete razumjeti hitnost rješavanja problema koji se pojavio usled činjenice da Zakon o visokom obrazovanju više ne prepoznaje specijalističke studije tj. upis istih nakon 2019. godine a da su studenti koji su dali podršku peticiji “Zadržimo sistem 3+1” ostali uskraćeni da upišu specijalističke studije iako su one postojale u vrijeme upisa osnovnih studija, što je studente pretežno opredijelilo da upišu iste. Moramo naglasiti da su to većinom studenti sa 2 ili 3 nepoložena ispita, koji planiraju da svoj porodični i profesionalni život nastave u Crnoj Gori. Dozvolićete da kažemo da niko nema pravo da mladim ljudima koji su budućnost ove zemlje uskrati školovanje tako što će ih demotivisati jer su svi odlučni u tome da ne žele upisivati master studije i produžavati svoje školovanje. Iz iskustva starijih studenata znamo probleme koje imaju na master studijama, od izbora mentora do odbrane magistarske teze a to će sve biti dodatno iskomplikovano kad se po novom programu upiše mnogo veći broj studenata", navodi se u inicijativi upućenoj skupštinskom Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Studenti ocjenjuju da su diskriminisani u odnosu na studente koji su se upisali prije primjene Bolonjske deklaracije, a kojima je rok za završetak studija, kako navode, produžavan godinama.

"Na osnovu svega rečenog, molimo vas da ovo pismo pročitate na sjednici odbora i da nas razumijete prije svega sa ljudske strane, da se osjećamo povrijeđeni i ljuti zbog nastale situacije. Studenti su ti koji plaćaju svoje školarine redovno i sigurno se i po tome izdvajamo kao uzorni građani a da bi zaradili taj novac radimo teške sezonske poslove i želimo da nam pomognete da se produži navedeni rok. Peticiju su potpisala 1.123 studenata na svim fakultetima. Očekujemo da iznesete svoj stav i zaključke sa sjednice javno, kako bi svi studenti bili upoznati", navodi se u obraćanju parlamentu.

Studenti poručuju da neće odustati od borbe da završe fakultet pod istim uslovima pod kojim su ga i upisali, "jer ko će da brani naša prava ako ne mi sami."

"Svi mi potpisani, tačno 1.123 studenta smo složni u jednome, da je ovo diskriminacija velikog broja akademskih građana i da je nad nama učinjena nezamisliva nepravda. Mišljenja smo da će ipak preovladati razum i da će naš zahtjev biti ispunjen onako kako smo i zatražili", navodi se u saopštenju studenata.

Bonus video: