Studentski parlament: Senat UCG će razmatrati predlog da se kolokvijumi i testovi organizuju elektronski

"U slučaju prihvatanja navedene inicijative, izašlo bi se u susret potrebama studenata u aktuelnom trenutku i doprinijelo kontinuiranom izvršavanju obaveza definisanih ECTS katalozima, odnosno Akademskim kalendarom, koji propisuje da se predispitne provjere znanja organizuju isključivo u terminima predviđenim za nastavu"
3997 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: UCG
Zgrada Rektorata UCG, Foto: UCG

Senat Univerziteta Crne Gore razmatraće predlog da se polaganje predispitnih provjera znanja (kolokvijumi, testovi i slično) organizuje elektronskim putem tokom trajanja privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa i to za one ispite za koje je moguće organizovati takav vid organizacije provjere znanja, saopštio je večeras Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

"Predlog je iniciran od strane predstavnika Studentskog parlamenta u Senatu, a izjašnjenje najvišeg akademskog tijela na elektronskoj sjednici očekuje se u četvrtak, 16. aprila. U slučaju prihvatanja navedene inicijative, izašlo bi se u susret potrebama studenata u aktuelnom trenutku i doprinijelo kontinuiranom izvršavanju obaveza definisanih ECTS katalozima, odnosno Akademskim kalendarom, koji propisuje da se predispitne provjere znanja organizuju isključivo u terminima predviđenim za nastavu. Predispitne provjere znanja koje nije moguće organizovati tokom trajanja privremenih mjera, a zbog zbog specifičnosti pojedinih predmeta i studijskih programa, studenti bi bili u prilici da polažu po prestanku privremenih mjera i to u prostorijama Univerziteta, odnosno njegovih organizacionih jedinica", istakli su iz SPUCG.

U saopštenju se dodaje da je predloženo i da ukoliko je ECTS katalogom (silabusom) predviđeno da u okviru završnog ispita studenti polažu cijelo gradivo predmeta, nezavršene predispitne obaveze i završni ispit mogu biti organizaciono spojeni.

"Ukoliko se polaganjem predispitnih obaveza studenti oslobađaju dijela gradiva, ono će biti organizovano u posebnom terminu prije ispita ili zajedno sa ispitom, stoji u predlogu. Senat treba i da se izjasni o tome da polaganje završnih ispita bude organizovano u prostorijama Univerziteta po prestanku privremenih mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, a pod uslovom da iste ne budu ukinute prije početka junskog ispitnog roka u skladu sa Akademskim kalendarom za 2019/20. godinu. Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta i Pravilima studiranja definisano je da student polaže završni ispit u prostorijama ustanove i to po završetku nastave iz tog predmeta, zbog čega polaganje završnog ispita nije moguće dok su na snazi privremene mjere nadležnih institucija", kazali su iz SPUCG.

Bonus video: