Sudija sumnjiči koleginicu za falsifikat

Milorad Gogić i Miodrag Iličković su na sjednici US tražili smjenu Desanke Lopičić sa čela redakcione komisije, jer odluka u predmetu “Fab lajv” i Stefan Savić objavljena u “Službenom listu” nije kao ona koja je usvojena
18356 pregleda 7 komentar(a)
Gogić pominjao i krivičnu odgovornost, Foto: Luka Zeković/Savo Prelević
Gogić pominjao i krivičnu odgovornost, Foto: Luka Zeković/Savo Prelević

Sudija Ustavnog suda Milorad Gogić sumnjiči koleginicu i predsjednicu Redakcione komisije tog suda Desanku Lopičić da je falsifikovala njegovu raniju odluku u vezi slučaja “Fab lajva” i fudbalera “Atletika” porijeklom iz Mojkovca Stefana Savića, zbog čega taj postupak predugo traje.

Ustavni sud je drugi put, u posljednje četiri godine, usvojio žalbu firme “Fab lajv”, poništivši odluku Vrhovnog suda koji je utvrdio da Savić ne treba da plati odštetu ovoj firmi, koja ga je stipendirala dok je bio fudbalski početnik. Vrhovni sud treba da donese novu odluku.

U presudi objavljenoj u “Službenom listu” krajem jula ove godine, sudija Gogić nije izdvojio mišljenje. On je to prethodno najavio na sjednici Ustavnog suda početkom godine, kada je sa kolegom Miodragom Iličkovićem otvorio pitanje falsifikata svoje odluke.

Gogić je bio sudija izvjestilac u tom predmetu, odnosno on je predložio odluku koja je potom usvojena na plenarnoj sjednici 2015. Međutim, nakon obrade Redakcione komisije, odluka objavljena u “Službenom listu” 2015. godine razlikovala se u dijelu obrazloženja, u kome je između ostalog izostala praksa Evropskog suda za ljudska prava na koju se sudija pozvao.

Loše obrazložena odluka bila je potom razlog da Vrhovni sud ignoriše stav sudija ustavnosudske instance i da ponovi stari stav - koji je opet osporio US u maju ove godine.

O svemu tome Gogić je govorio na sjednici US početkom ove godine, kada je, prema informacijama “Vijesti”, sa Iličkovićem tražio da se zakaže posebna sjednica, koja bi se bavila pitanjem falsifikata.

Prema nezvaničnim saznanjima, on je tada objasnio da je nakon redakture sutkinje Lopičić, iz njegovog referata izbrisana praksa Evropskog suda. Rekao je, prema informacijama “Vijesti”, da je US na taj način unižen jer je Vrhovni sud kritikovao presudu kao pravno lošu, a sudije gotovo nazvao neznalicama.

U posljednjoj presudi US to se i donekle potvrđuje, jer piše i da je “Vrhovni sud polemisao sa pravnim stavovima Ustavnog”. Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ranije je više puta ponavljala da Ustavni sud nema zakonskog osnova da ukida njihove odluke i nalaže ponovno suđenje, već da samo može da proglasi kršenje obaveza iz Konvencije o ljudskim pravima i slobodama, odnosno Ustava Crne Gore.

Gogić i Iličković su na sjednici US tražili smjenu Lopičić sa čela redakcione komisije zbog falsifikovanja odluke, navodeći da je to i za krivičnu odgovornost.

Sudija izvjestilac je objasnio da u sudskoj evidenciji nije ni bilo originalnog stava sa plenarne sjednice, ali da je svoje sumnje potvrdio uporedivši objavljeni dokument sa odlukom koju je sačuvao u arhivi.

I pored toga, predlog da se raspravlja o odgovornosti Lopičić nije dobio podršku većine sudija US, pa je žučna rasprava okončana bez zaključka.

Gogić i Iličković su na sjednici US tražili smjenu Lopičić sa čela redakcione komisije zbog falsifikovanja odluke, navodeći da je to i za krivičnu odgovornost

Iz Ustavnog suda zbog ljetnjiih odmora nijesu mogli da dostave zvanični stav ovim povodom. Nezvanično, “Vijestima” je potrđeno da u njihovom sistemu i pisarnici nema odluke sa sjednice 2015, pa time ni dokaza o eventualnom falsifikovanju. Objašnjavaju da ne postoji obaveza za to, već samo dobra praksa koja zavisi od slučaja do slučaja.

Do sada se nije desilo, navode, da se neki sudija ogradio od svog stava koji je nakon redakture objavljen u “Službenom listu”.

Tvrde da na Gogićevom dokumentu, na koji se on poziva kao na originalnu odluku, nema sudskog pečata i da nije relevantan kao takav.

“Opsjednut njenim radom”

Sutkinja Desanka Lopičić uputila je “Vijesti” na Ustavni sud. Ona je na telefonske pozive i poruku u kojoj su “VijestI” objasnile zbog čega je zovu, navela da nije u prilici da razgovara zbog privatnih obaveza.

Tokom burne rasprave na sjednici, na kojoj je tražena njena smjena, ona je sudiji Gogiću poručila da je opsjednut njenim radom.

Iličković se ogradio od odluke za majke

Sudija Miodrag Iličković se prije dvije godine ogradio i izuzeo svoju podršku odluci tog suda, kojom su naknade za majke sa troje i više djece ocijenjene neustavne, a Vladi naloženo da donese novi propis.

Sudija se na to odlučio nakon što je utvrdio da je “izmijenjena izreka odluke za koju se glasalo na sjednici i zato što je dio obrazloženja odudarao od izreke presude”. On je to i zvanično potvrdio.

Sudija Gogić juče je bio nedostupan, odnosno njegov telefon je bio isključen pa nije mogao da saopšti da li će se javno oglasiti nakon što je objavljena posljednja presuda US u slučaju “Fab lajv”.

Bonus video: