Sudske presude i njihovo izvršavanje - statistika besudne zemlje

Pravda je za mnoge koji na nju predugo čekaju već postala mrtvo slovo na papiru
186 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 20:31h

Radosav Kićović iz Podgorice još se nada da će mu, na osnovu pravosnažne presude Osnovnog suda, bivša firma, u kojoj je nezakonito dobio otkaz, nadoknaditi štetu od 15.000 eura.

On, međutim, već sumnja što bi mogli biti razlozi gotovo jednogodišnjeg neizvršenja.

"Mislim da gazda sigurno ima neku vezu, čim spor ovoliko traje", kazao je Kićović.

Do tri mjeseca izvrši se više od trećine sudskih odluka, do pola godine preko 20 odsto, a za približno isti broj potrebno je više od godinu.

O sporosti izvršnog postupka govori i podatak o gotovo devet i po hiljada predmeta koji na izvršenje čekaju u osnovnim sudovima.

U podgoričkom Osnovnom sudu odbacuju korupciju kao razlog za neefikasno izvršenje

Privredni sudovi bolje stoje zbog manjeg broja predmeta, dok je ubjedljivo najveći broj neizvršenih sudskih odluka u dugovanjima za neisplaćenu struju, vodu i telefon - čak 157 hiljada.

U najvećem crnogorskom osnovnom sudu odbacuju korupciju kao razlog za neefikasno izvršenje.

"Razlozi za to su mnogobrojni. Prije svega, preveliki obim predmeta i preveliki broj predmeta prenesenih iz prethodne godine", ocijenio je za TV "Vijesti sudija Osnovnog suda u Podgorici, Ibrahim Smailović.

Prilog TV "Vijesti", Tatjana Ašanin

Sporost izvršnog postupka brine i Ministarstvo pravde. "Ja neću da kažem da sudovi, možda, nisu mogli bolje da rade, ali odgovornost je na svima", kazala je pomoćnica ministra pravde, Branka Lakočević.

Lakočević smatra da "i same stranke zloupotrebljavaju procesna ovlašćenja, (stranke) koje pronalaze rupe u zakonu". Neće, ipak, biti da su građani toliko dovitljivi, a državni organi bezgrešni

Ona smatra da "i same stranke zloupotrebljavaju procesna ovlašćenja, (stranke) koje pronalaze rupe u zakonu". Neće, ipak, biti da su građani toliko dovitljivi, a državni organi bezgrešni.

Tako MUP CG već tri godine, iako na to obavezuje pravosnažna presuda, neće da izvrši ponovnu podjelu stanova, koja je nezakonito zaobišla Borivoja Bulatovića.

Uzalud je zbog toga novčano kažnjavan i bivši ministar Jusuf Kalamperović, a zalud se razmatralo i skidanje imuniteta sadašnjem, Ivanu Brajoviću.

Bulatović se, u međuvremenu, žalio Strazburu. U Ministarstvu pravde na to nemaju poseban komentar.

"Ja to ne mogu da komentarišem. Prosto, bilo bi dobro ukoliko bi svi izvršavali pravosudne presude", kazala je Branka Lakočević.

Nevladine organizacije upozoravaju da je u Crnoj Gori posebno kritično to što se blagovremeno ne izvršavaju presude o alimentaciji i starateljstvu nad djetetom.

"...Iako je u ovoj zemlji krivično djelo neizvršavanje sudske odluke.

I to je jedna od stvari koje će EU procjenjivati u odnosu na Crnu Goru u postupku pridruživanja", kazala je izvršna direktorica "Akcije za ljudska prava", Tea Gorjanc Prelević.

"U ovoj zemlji je krivično djelo neizvršavanje sudske odluke. I to je jedna od stvari koje će EU procjenjivati u odnosu na CG u postupku pridruživanja", kazala je Gorjanc-Prelević

Radosav Kićović će se, u međuvremenu, žaliti Stazburu.

"O sudskim presudama treba misliti prije nego što se one donesu. One ne iziskuju mišljenja, već izvršenja", kazao je on.

Nadu u efikasniji izvršni postupak Vlada sada polaže kroz primjenu Zakona o javnim izvršiteljima, koji bi trebalo da počnu raditi krajem godine.

No, i njihovo uhodavanje zahtijevaće vrijeme, a pravda je za mnoge koji na nju predugo čekaju već postala mrtvo slovo na papiru.

Galerija

Bonus video: