Šumokradice za vikend opet sjekle borove u park-šumi u Zelenici

U park-šumi pored magistrale ljetos su, prema evidenciji “Zelenila”, posječena čak 463 stabla, a javnosti nije poznato da li je i ko odgovarao
105 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 19:20h

Najmanje 55 stabala posječeno je za vikend u park-šumama u Zelenici, čime je samo nastavljeno ljetošnje divljanje šumokradica na Ćemovskom polju.

Toliko posječenih stabala registrovali su nadležni u “Zelenilu”, nakon čega su i podnijeli prijavu policiji.

“Tokom vikenda 'Zelenilo' je registrovalo ponovnu nelegalnu sječu stabala na Ćemovskom polju, koja se desila pored magistrale za Petrovac. Posječeno je 55 stabala u borovoj šumi, zbog čega je preduzeće podnijelo prijavu Upravi policije. Pored bespravne sječe na Ćemovskom polju, u šest navrata registrovana je i sječa 60 stabala u park–šumi na Zlatici. Upravi policije je podnijeto šest prijava, a počinioci su identifikovani u pet slučajeva”, kazala je v.d. izvršne direktorice “Zelenila” Radmila Vujošević.

Više očevidaca vidjelo je u nedjelju, kasno poslijepodne, kako osobe utovaraju trupce u crveni kombi, nedaleko od nadvožnjaka za Petrovac.

Šuma na Zlatici desetkovana, sječe bilo i za vikend (FOTO: Luka Zeković)

Crveni kombi sa magistrale je vidio i novinar “Vijesti”, ali su šumokradice otišle sa plijenom prije nego što je na lice mjesta stigao i fotoreporter...

“Svakodnevno šetam šumom i svakog vikenda se ovdje sjeku borova stabla, uglavnom u ranim jutarnjim časovima. Kada bi zaposleni u 'Zelenilu' tokom vikenda samo malo više obratili pažnju na ovaj park, lako bi pohvatali lopove. I jutros su sjekli stabla, a tokom dana ih odvozili kombijima i kamionima iz šume”, kazao je stariji stanovnik Zelenike “Vijestima” u nedjelju oko 17 časova.

Lopove, međutim, nijesu primjetili ni saobraćajci koji su u nedjelju bili u patroli na petrovačkoj magistrali.

“Nijesmo primjetili ništa neobično. Ovdje smo obično poslije podne i do sada nijesmo nikada vidjeli da se iz šume izvoze stabla, ili čuli da neko sječe sjekirama ili motornim šegama”, kazao je saobraćajac.

U park-šumi pored magistrale ljetos su, prema evidenciji “Zelenila”, posječena čak 463 stabla, a javnosti nije poznato da li je i ko odgovarao, uprkos podnesenim krivičnim prijavama.

“Vijesti” su u avgustu pisale o sječi šume na Ćemovskom polju neviđenih razmjera...

Slično je i na Zlatici, gdje je dobar dio šume opustošen, a sječe je bilo i tokom vikenda.

Vujošević, međutim, tvrdi da nikada nijesu dobili nijednu prijavu od građana, čak ni anonimnu.

“Lopovi su u posljednje vrijeme toliko drski da šumu sjeku i u sred dana. I pored činjenice da obje šume posjećuje dosta šetača, pogotovo parku-šumu na Zlatici, nikada nijesmo dobili nijednu prijavu”, kazala je Vujošević.

Ona je istakla da očekuju da će šumokradice biti adekvatno kažnjene u postupcima pred pravosudnim organima, kako bi se lopovluku konačno stalo na put.

Samo 15 hiljada eura vrijede 463 posječena odrasla bora

Vujošević je saopštila da je u Zelenici od ljetos pričinjena šteta od samo 15 hiljada eura. Upitana kako je moguće da 463 odrasla borova stabla vrijede samo 15 hiljada eura, Vujošević je odgovorila da je to utvrdio vještak.

“I sami smo očekivali da će procijenjena šteta biti daleko veća, ali je vještak šumarske struke objasnio da je procjenu uradio prema pravilnicima koje oni primjenjuju”, pojasnila je Vujošević.

Podnijeli šest prijava, protiv Č.B. čak dvije

Vujošević je saopštila sa su lani podnijeli šest prijava, od čega dvije protiv Č.B. koji je dva puta uhvaćen u nelegalnoj sječi u park-šumi na Zlatici.

“Naša nadležnost se završava evidentiranjem počinilaca koje zateknemo na djelu i podnošenjem krivične prijave Upravi policije. Tokom novembra i decembra prošle godine dva puta smo u nelegalnoj sječi stabala u park-šumi zatekli sugrađanina Č.B. i protiv njega podnijeli prijave 27. novembra i 10. januara. 'Zelenilo' je podnijelo prijave i protiv V.S. i J.S. koji nijesu u srodstvu, ali i još trojice građana Podgorice”, kazala je Vujošević.

Galerija

Bonus video: