Šundić javno presudio prije disciplinskog

Advokat urednice Jutarnjeg programa TVCG Nikola Martinović tražio izuzeće generalnog direktora iz disciplinskog postupka
12904 pregleda 11 komentar(a)
Prvo saopštio kazne, pa pokrenuo disciplinski: Šundić, Foto: Boris Pejović
Prvo saopštio kazne, pa pokrenuo disciplinski: Šundić, Foto: Boris Pejović

Advokat Nikola Martinović zatražio je da iz procesa disciplinskog postupka koji se vodi protiv urednice Jutarnjeg programa Televizije Crne Gore (TVCG) Milice Babić, isključi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić.

Martinović je to, saznaju “Vijesti”, obrazložio činjenicom da je Šundić prije pokretanja discplinskog postupka medijima saopštio da je sa 20 odsto od plate sankcionisao Babićevu i dvoje njenih saradnika zbog emitovanja numere Marka Perkovića Tompsona u jutarnjem programu TVCG.

“Na ovaj način, on sam sebe (Šundić) diskredituje i isključuje iz bilo kakvog odlučivanja, jer bez zakonitog utvrđivanja činjenica donosi stav o krivici moje branjenice 11. maja, a da prije toga ne sprovodi nijednu zakonom predviđenu radnju za utvrđivanje činjenica”, navodi Martinović u podnesku do kojeg su “Vijesti” došle.

Javnost je izrazila zabrinutost zbog toga što je 9. maja u Jutarnjem programu emitovana numera ovog hrvatskog muzičara, s obzirom na to da je poznat po korišćenju fašističkog pozdrava na početku svojih koncerata.

Iako su se iz ekipe Jutarnjeg programa izvinili gledaocima, Šundić je dva dana kasnije, prije nego što je pokrenuo disciplinski postupak, medijima saopštio da će tročlana ekipa (urednica Jutarnjeg programa, urednica emisije i muzički urednik) u naredna dva mjeseca biti sanckionisani sa po 20 odsto od plate.

Obrazložio je da su “kazne čin odgovornosti prema povjerenim zaduženjima i sastavni dio funkcionisanja u RTCG”.

Advokat Martinović, pak, poručuje da urednica Jutarnjeg programa Milica Babić nikada nije dobila bilo kakav akt o disciplinskom kažnjavanju: ”Niti joj je uručen bilo kakav akt o takvoj vrsti kazne”. Martinović navodi i da je Babićeva tek 14. maja primila upozorenje na povredu radne obaveze, o kojem treba da se izjasni u roku od 15 dana, što će i učiniti.

“Imajući u vidu opštepoznate, javno dostupne i, konačno, nesporne činjenice i radnje koje je prije 14. maja preduzeo Šundić, očigledno je da on ne može nepristrasno i zakonito postupati u eventualnom disciplinskom postupku protiv Babićeve, pa su ispunjeni svi zakonski uslovi za njegovo izuzeće od takvog odlučivanja”, navodi Martinović u zahtjevu za izuzeće.

rtcg
Izuzeće generalnog direktora traženo i u drugim slučajevima: RTCG(Foto: Luka Zeković)

Izuzeće Šundića tražili su i advokati Vladan Bojić i Velibor Marković, punomoćnici novinarke TVCG Nevenke Ćirović, protiv koje se vodi disciplinski postupak jer je na svom Fejsbuk profilu objavila da film "Svjedok Božje ljubavi" krši sve novinarske standarde.

Zbog stava na Fejsbuku o emitovanom filmu, disciplinski postupak pokrenut je i protiv novinara Zorana Lekovića.

Bonus video: