Sve više djevojaka koristi drogu

Branka Tanasijević ukazala je na podatke koje je dobila dugogodišnjim istraživanjem, a koji pokazuju da je starosna granica za ulazak u problem narkomanije pomjerena sa 16 na 14 godina
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 20:26h

Preliminarni rezultati istraživanja ESPAD (Evropsko istraživanje o upotrebi duvana, alkohola i droga među učenicima) pokazuju da u Crnoj Gori raste upotreba skoro svih droga.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je 2011. primijećen porast sa dva na tri odsto kada je riječ o korišćenju ekstazija, sa tri na pet odsto je porasla upotreba marihuane, dok je sa tri na šest odsto povećan broj korisnika inhalanata.

"Zabrinjava trend porasta bez obzira na to što se radi o statistici malih brojeva, gdje svaki porast izgleda veći nego što realno jeste", rekao je Mugoša na konferenciji o sprovedenim aktivnosti na polju sprečavanja zloupotrebe droga.

Djevojke čine petinu, a po nekim procjenama i četvrtinu srednjoškolske populacije zavisnika, dok je prije 7-8 godina broj djevojaka koje su imale iskustvo sa drogama bio zanemarljiv

Budući da takva istraživanja samo parcijalno pokazuju koliko crnogorsko društvo zaista ima problema za zloupotrebom droga, u Institutu planiraju da urade istraživanje u opštoj populaciji, kao i da se uspostavi registar oboljenja, koji se već neko vrijeme najavljuje.

"Istraživanje je veliko i složeno i potrebno je dosta novca, a s obzirom na to da se radi o naučnom istraživanju aplicirali smo kod Ministarstva nauke i nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo novac", kazao je on, i najavio da se do kraja godine očekuje uspostavljanje registra, koji će precizno odslikavati koliko je osoba u Crnoj Gori koje traže tretman zbog upotrebe droga.

Najčešći razlog za uzimanje droga radoznalost

Sociološkinja Branka Tanasijević ukazala je na podatke koje je dobila dugogodišnjim istraživanjem, a koji pokazuju da je starosna granica za ulazak u problem narkomanije pomjerena sa 16 na 14 godina i da djevojke imaju sve veći učinak u ukupnom broju zavisnika.

"Djevojke čine petinu, a po nekim procjenama i četvrtinu srednjoškolske populacije zavisnika, dok je prije 7-8 godina broj djevojaka koje su imale iskustvo sa drogama bio zanemarljiv", rekla je ona.

Ona je upozorila da je najčešći razlog za uzimanje droga radoznalost, potreba da se popravi raspoloženje, dosada i društvo u kome se mladi kreću.

"Materijalni status porodice i školska sprema roditelja nijesu u direktnoj vezi sa problemom narkomanije. Roditelji najčešće ne znaju da njihova djeca imaju iskustvo sa drogom, a saznaju uglavnom kada je zavisnost u poodmakloj fazi", kazala je Tanasijević.

Veliki broj učenika smatra, kako je kazala, da nije teško osloboditi se zavisnosti, a značajan broj njih dijeli droge na opasne i manje opasne.

"Riječ je vrlo opasnoj zabludi jer marihuna može izazavati i psihičku i fizičku zavisnost, kao i svaka druga droga. Opasnost je i u činjenici da se često počinje sa marihuanom, a onda prelazi na druge droge", kazala je Tanasijević.

Zbog ovih alarmantnih podataka ona savjetuje da se programi prevencije moraju bazirati na unapređivanju saznajnog, socijalnog i emocionalnog razvoja mladih, kroz informisanje o vrstama i uticaju droga na zdravlje.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Miodrag Laković iz Uprave policije je kazao da je prošle godine otkriveno 307 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama.

"Zbog sumnje da su počinili ta krivična djela, nadležnim tužiocaima su podnesene 172 prijave kojima je obuhvaćeno 313 osobe", kazao je on.

Laković je rekao da je prošle godine najviše oduzeto marihuane, i to oko 804 kilograma, a zatim slijede heroin, kokain, sintetičke droge i hašiš.

Jasna Sekulić iz Ministarstva zdravlja je napomenula da je Crna Gora pristupila Evropskoj informacionoj mreži za praćenje droga.

"Obaveza svake države članice je godišnje izvještavanje u formi Nacionalnog izvještaja u skladu sa tehničkim i stručnim smjernicama", kazala je ona i dodala da će uskoro takav izvještaj za Crnu Goru biti objavljen na stranici Evropske mreže.

Predstavnica Ministarstva prosvjete i sporta Tamara Milić kazala je da taj resor od 1998. godine aktivno učestvuje u prevenciji narkomanije kod školske djece.

Trava se koristi najviše

Laković je kazao da se najčešće zloupotrebljavaju svi oblici kanabisa, posebno marihunana kao i heroin.

"Kada su policijske aktivnosti u pitanju, primarno smo usmjereni ka pojednicima i grupama koje vrše krivična djela sa heroninom, jer smo svjesni težine zavisnosti zloupotrebe te vrste droge”, rekao je on.

Policija je, kako je kazao, imala ratzličita iskustva sa učenicima i donja granica maloljetnih korisnika droga je 14 godina.

“Kada su u pitanju krivična djela povezana sa distribucijom droge među školskom populacijom, tu nijesmo imali neko značajno učešće maloljetničke populacije”, rekao je Laković i naglasio da su prošle godine imali samo šest slučajeva maloljetnika koji su omogućavali korišćenje droga.

Galerija

Bonus video: