Tajani: U Crnoj Gori se mora jačati sloboda medija

Tajani nije odgovorio na pitanje kako slobodi medija u Crnoj Gori doprinosi to što novi predsjednik države, a bivši premijer, Milo Đukanović jedan medij naziva fašističkim
0 komentar(a)
Antonio Tajani, Foto: Eu2018bg.bg
Antonio Tajani, Foto: Eu2018bg.bg
Ažurirano: 17.05.2018. 11:21h

Sloboda medija se mora jačati i u Crnoj Gori i u ostalim državama kandidatima, jer je to jedna od najvažnijih tačaka dijaloga za punopravno članstvo u EU, poručio je danas predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

"Ja sam novinar. Sloboda medija je svuda značajna. Politički dijalog je politički dijalog, ali je važna prava sloboda medija, ne samo u Crnoj Gori, već svuda", rekao je Tajani na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje "Vijesti" kakva je sada pregovaračka pozicija Crne Gore s obzirom na nedavni napad na novinarku Oliveru Lakić.

Tajani nije odgovorio na pitanje kako slobodi medija u Crnoj Gori doprinosi to što novi predsjednik države, a bivši premijer, Milo Đukanović jedan medij naziva fašističkim.

On je kazao da Crna Gora ide u dobrom pravcu , kao i sve ostale države kandidati, ali se sloboda medija mora jačati.

"Isto sam rekao i na Malti i u Slovačkoj, poslije ubistva dva novinara", rekao je Tajani.

On je dodao da je saglasan sa Evropskom komisijom da je članstvo za Crnu Goru i Srbiju moguće do 2025. godine, ali se moraju poštovati pravila i raditi naporno u narednim godinema.

Inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana je 2025. godina.

Tajani je kazao da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona. “Moj predlog je i da oformimo finansijski paket od deset milijardi eura za infrastrukturu, autoputeve, željeznicu, ali i za digitalnu infrastrukturu”, kazao je Tajani. Ranije danas, prije početka samita, evropski komesar za proširenje Johanes Han kazao je da nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je po dolasku na Samit da je u interesu Evrope da Zapadni Balkan bude bezbjedan i ekonomski se dobro razvija.

Austrijski kancelar Sebastian Kurc najavio je da će i tokom predsjedavanja Austrije EU, od 1. jula, približavanje Zapadnog Balkana biti prioritet. On je dodao da je želja da u tih šest mjeseci bude postignut napredak, posebno kada je riječ o Crnoj Gori i Srbiji.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron kazao je da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije. On podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali se “sa velikom obazrivošću se ophoditi prema svakom širenju”.

Smatra da treba podržati zemlje koje sprovode reforme, ali nije za proširenje prije produbljenja i sprovođenja reformi u EU.

Bonus video: