Tajna je ko prijeti i ograničava kretanje

Cetinjski policajci neosnovano ograničili slobodu kretanja Božidaru Čarmaku, koji je prošle sedmice pješke iz Bara krenuo ka Cetinju, tvrde sagovornici “Vijesti” Iz Uprave policije ne odgovaraju da li su procesuirali osobe koje su ugrožavale advokata iz Bara
17351 pregleda 94 komentar(a)
Advokat Čarmak, Foto: Privatna Arhiva
Advokat Čarmak, Foto: Privatna Arhiva
Ažurirano: 14.03.2020. 21:24h

Cetinjski policajci neosnovano su 8. marta ograničili slobodu kretanja Božidaru Čarmaku, koji je prošle sedmice pješke iz Bara krenuo ka Cetinju, kako bi obilježio Nedjelju pravoslavlja, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Pola sata iza ponoći taj Baranin zaustavljen je na Brajićima i saopšteno mu je da mora prekinuti put jer mu prijeti opasnost od više grupa građana.

Iz Uprave policije ne odgovaraju “Vijestima” ko su osobe zbog kojih Čarmak nije mogao da dođe do cetinjskog manastira i da li su ih uhapsili zbog ugrožavanja bezbjednosti tog advokata.

Čarmak je “Vijestima” juče rekao su ga te noći na Brajićima sačekale tri patrole “obične” policije i Interventna jedinica sa kojima se zadržao oko tri sata.

Kazao je da mu nisu rekli ko su osobe koje od kojih mu prijeti opasnost, ali da su mu saopštili da su u pitanju isti oni koji su tražili zabranu litija na Cetinju i da su “raspoređeni svuda”.

Rekao je da i dalje nema informaciju o identitetu tih osobe, ali i naglasio da ga to ni ne zanima.

“Ne znam ko su. Ne znam da li je to šira grupa, nisam u to ulazio, niti me zanimalo ko su oni personalno, jer njih je neko godinama vaspitavao da mogu tako da rade i da to baš tako treba. To me više boli nego činjenica da su se oni okupili da zabrane prolaz jednom čovjeku, sa jednim krstom, koji je bez ikakvih obilježja krenuo ka manastiru i koji nikoga nije provocirao. Cetinje je moja Prijestonica isto koliko i njihova. Ne svojatam Cetinje iz građanskih razloga, nego što sam tako vaspitan - da je to moja Prijestonica”, rekao je Čarmak.

Poručio je da neće na Cetinje ići sa policijskom pratnjom, nego kao i do sada: “Kao što sam išao do sada i kako sam tada krenuo. Država, ako vidi problem u tome, neka ga rješava kao što ga je stvorila i neka prevaspita te grupe, kao što ih je i vaspitala. Ta grupa čak i nije problem, problem je kako je došlo do takvog stanja svijesti. Predsjednik države došao je na Cetinje i rekao da će braniti, i evo im odbrana - čekaju jednog čovjeka po Brajićima i mijenjanju identitet Crne Gore. Kada država toj svojoj omladini, od koje je tražila da brane njihove lične tekovine, bude poslala poruku da smo svi jedan narod, da smo svi jednaki pred tom državom, i da na nju polažemo jednaka prava, biće riješen problem i Cetinjana i Barana i svih... Ali ne javno da im pošalju poruku, nego kao što od njih tražili da brane tekovine - na partijskim sastancima, preko policijskih i parapolicijskih grupa. Tada ću, siguran sam, sa svim tim ljudima moći da idem i na barikade, na skupove, u manastire i svuda... Do tada, moj stav se neće mijenjati, jer da su htjeli da riješe crkveno pitanje mogli su da postave MCP na pijadestal, a ne da osnivaju nevladinu organizaciju koju bi spolja da uvuku u crkvu”, kazao je on.

Predstavnici Savjeta za građansku kontrolu rada policije o Čarmaku su početkom sedmice diskutovali sa rukovodiocem Odjeljenja bezbjednosti Cetinje i šefom Sektora kriminalističke policije - Igorom Popovićem i Enisom Bakovićem.

Predsjednik tog tijela Aleksandar Saša Zeković, kazao je “Vijestima” da po sopstvenoj inicijativi provjeravaju postupanje policije prema tom Baraninu.

“Od Uprave policije je zatraženo detaljno pojašnjenje kao i kopija spisa predmeta, uključujući i službene zabilješke postupajućih policijskih službenika. Prisustvo načelnika Odjeljenja bezbjednosti, na posljednjoj sjednici Savjeta na Cetinju, iskorišteno je da se razmijene mišljenja o ovom predmetu. Saopšten je, na licu mjesta, jedinstven stav Savjeta da se radi o neosnovanom ograničavanju slobode kretanja. Kako su pružena pojašnjenja da je to urađeno iz razloga bezbjednosti građanina, Savjet je iskazao očekivanje da se, bez daljeg odlaganja, onda i procesuiraju sva lica za koja je postajala osnova sumnje da će ugroziti građanina”, kazao je on.

Zeković je ocijenio da je policija taktičke radnje trebalo da primijeni prema toj grupi lica: “A eventualno ograničenje kretanja i zadržavanja Čarmaka je opravdano samo onoliko koliko je trajala opasnost po njegov život. Ta opasnost se najefikasnije mogla otkloniti zadržavanjem i blagovremenim procesuiranjem tih lica”.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja - da li su identifikovali osobe koje bi, kako su to tvrdili Čarmaku, ugrozile njegovu bezbjednost u slučaju da uđe u Cetinje, ko su te osobe, da li su procesuirane i jesu li o tom događaju obavijestili tužilaštvo. Bez odgovora ostala su i pitanja ako su su procesuirani koje krivično djelo ili prekršaj im je stavljen na teret, ali i ako nisu, zbog čega nisu.

Neka slobodno probude predsjednika države...

Čarmak je juče rekao da je na Cetinje krenuo nakon zabrane održavanje litije u čast Nedelje pravoslavlja, koja se 25 godina održava na Cetinju.

“Nisam išao ni sa kakvom namjerom da nekoga provociram, niti razmišljao o ljudima i grupama. Ta priča se pojavila na Brajićima i išla je predaleko... Pitao sam policajce ko im to naređuje. Znam da oni moraju da slušaju naređenja Uprave policije, ali ako ih neko van UP zove i preko njih isporučuje prijetnje, onda je ovo kasaba koja tako funkcioniše, privatna ili ne znam kakva, ali ne država”, kazao je on.

Rekao je da su policajci od njega tražili da uključi Mitropoliju crnogorsko-primorsku i probudi mitropolita Amfilohija.

“Rekao sam im da neću da miješam Crkvu, niti da budim mitropolita, jer ja njega ne poznajem na taj način, a da oni, slobodno probude predsjednika države. Rekao sam im i da ne očekujem da me štite, jer rade za 400 ili 500 eura, od kojih hrane porodice, a da ja to radim iz ubjeđenja i da nema potrebe da neko od njih zbog mene primi metak, bude uboden nožem ili udaren palicom... Rekao sam i da za tim nema potrebe, jer je problem nastao prije - kada je dozvoljeno da na deset mjesta čekaju auta, izvidnice, da kruže i patroliraju čekajući gdje će se pojaviti čovjek sa krstom i to u Nedelju pravoslavlja, praznik koji označava okončanje 200 godina krvoprolića i progona. I to da me čekaju na Cetinju, u monarhističkoj Prijestonici. E to pokazuje gdje se mi nalazimo”, kazao je on. Rekao je i da je pitao policiju da li su legitimisali te ljude, ali da je saznao da je neko cetinjskoj policiji “isporučio prijetnje”.

“I onda policija rješava problem tako što kao kurir trči i prenosi ih trećim licima. Policija me pitala što ću ako se prolije krv, odgovorio sam im da će se proliti preko mojih leđa, ako dođe do toga, ali da je i to bolje nego da za 10 godina živimo u vampirskoj državi u kojoj neko može da pije krv kome hoće. I tu mora postojati neka crvena linija. Predložio sam im da autom dođem do Cetinja, kako im ne bi pravio probleme, a oni su rekli da bi u danima nakon toga mogli njima da se stvore problemi i incidenti na Cetinju”, kazao je on.

Radović: Više je spornih momenata u odluci policije

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović ocijenio je da je policija u obavezi da, kao jednu od mjera, primjeni zabranu odlaska u mjesto u gdje nekome prijeti opasnost, “ukoliko postoje indicije da je nekom licu ugrožena bezbjednost”.

Milan Radović
Milan Radović(Foto: Boris Pejović)

“U slučaju gospodina Čarmaka, imamo više spornih momenata, jer policija u obrazloženju umjesto da zabrani ulazak na Cetinje, ako su zaista postojala operativna saznanja o ugroženosti, oni ga vraćaju sa Brajića, a rizik ne postoji na magistrali, čime su mu ograničili slobodu kretanja bez osnova. Sa druge strane, kao dio operativnih radnji, policija je bila dužna da pozove lica koja su identifikovana da su prijetila - na informativni razgovor, a istovremeno upoznati nadležnog državnog tužioca da se po ovom pitanju izjasni”, rekao je Radović “Vijestima”.

On je istakao da bi policija u tom predmetu trebala dodatno da pojasni javnosti svoje radnje:“Istovremeno bi Ombudsman i Savjet za kontrolu rada policije trebali da svako iz svog ugla daju mišljenje”, rekao je on.

Bonus video: