Tajni testovi za bolju bezbjednost

Provjerama su bili podvrgnuti aerodromi, vazduhoplovne kompanije, te Kontrola letjenja i ovlašćene agencije
102 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.07.2015. 19:01h

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) je tokom 2014. izvršila 52 inspekcije, dva audita i deset testova poštovanja bezbjednosnih standarda u kontardiverzionom obezbjeđenju svih segmenata vazdušnog saobraćaja, a nijesu sve provjere bile najavljene.

Provjerama, najavljenim i tajnim, bili su podvrgnuti aerodromi Podgorica i Tivat, ketering kompanije Montenegro ejrlansa (MA), vazdušni prevoznci MA, Ejr Srbija, Turkiš ejrlajnz, Moskovia ejrlajnz,..., te Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore i ovlašćene inspekcije agencije.

Prema izvještaju o radu ACV, koji je Vlada nedavno usvojila, cilj tajnih testova i kontrola je provjera osposobljenosti osoblja za prepoznavanje i suočavanje sa raznim vrstama bezbjednosnih izazova i kontradiverznih kontrola, putnika robe, vozila i vazduhoplova.

Iako u izvještaju dostavljenom Vladi nema konkretnih nalaza kontrola, ACV navodi da je tokom prošle godine u potpunosti uspostavljen inspekcijski nadzor u civilnom vazduhoplovstvu.

„Inspektori su u ovom periodu, u skladu sa zaključcima Vlade, pretežno izricali prekršajne naloge, odnosno novčano kažnjavali prekršioce. Svi prekršajni nalozi su naplaćeni, dobrovoljno ili prinudnim putem, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima. Na ovaj način, potpuno je uspostavljena funkcija inspekcijskog nadzora u civilnom vazduhoplovstvu”, stoji u tom izvještaju, ali nije navedeno koliko je novca naplaćeno po osnovu prekršajnih naloga.

Ističe se da je izvršeno osam “inspekcija u letu”, te da su realizovane 53 kontrole sigurnosti stranih vazduhoplova na platformi aerodroma (SAFA) i tri nadzora vazduhoplova iz crnogorskog registra na platformi (SANA).

Sertifikovali 54 kontra diverzionih kontrolora

ACV je lani sprovela i pet ciklusa polaganja sertifikacionog ispita za kontradiverzione kontrolore, pri čemu je od ukupno 104 kandidata, terorijski i praktični dio ispita uspješno položilo njih 54.

“Sertifikovani su kontradiverzioni kontrolori za ručni pregled lica i stvari, za rad na rendgenskom uređaju za kontrolu ručnog prtljaga, za rad na rendgenskom i EDS uređaju za kontrolu odvojenog prtljaga, za rad na rendgenskom uređaju za kargo i poštu, za ručni pregled odvojenog prtljaga i karga i za kontrolu vozila i kontrolu stvari za snabdijevanje vazduhoplova na letu”, stoji u izvještaju.

Bonus video: