Taksisti neće više vozila na ulicama

Podgorički taksisti nezadovoljni što odluka o auto-taksi prevozu predviđa da broj vozila bude povećan
98 pregleda 3 komentar(a)
Taksi, Foto: Milica Đurović
Taksi, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 11.04.2017. 18:45h

Podgorički taksisti nezadovoljni su što je programom organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Podgorice za 2017. godinu optimalni broj taksista umjesto 776 vozila povećan na 970 vozila .

Taksisti su juče napustili salu u kojoj se odvijala javna rasprava o izmjenama i dopunama Odluke o auto-taksi prevozu i uputili se ka Glavnom gradu, ocjenjujući da im sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević ne može pomoći.

„Stav Glavnog grada je bio da se ide u povećanje broja taksi vozila “, kazao je Rakočević.

On je dodao da su zahtjeve za izdavanje novih licenci podnosili i samostalni taksi prevoznici i privredna udruženja, te da ih ima skoro 400. Dodao je da svakodnevno ima pozive i pritiske od strane prevoznika da im se dodijele nove licence.

Samostalni preduzetnici koji su ostali do kraja rasprave otišli su do zgrade Glavnog grada tražeći sastanak sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem. Gradonačelniku su uputili zahtjev za prijem prije mjesec dana, ali da im niko nije odgovorio, on ih ni juče nije primio.

Taksisti samostalni preduzetnici ocjenjuju da su dovedeni u teži položaj u odnosu na privredna društva.

Oni su tokom rasprave određene izmjene u nacrtu odluke ocijenili kao neprihvatljive. Potpredsjednik strukovnog sindikata taksista Crne Gore Vesko Bjelić je istakao da samostalni preduzetnici ne prihvataju da privredne društva dobiju „njihova“ taksi stajališta, ocjenjujući da će njihova budućnost, s obzirom da većina radi bez radio veza, biti ugrožena.

„Taksisti samostalni preduzetnici ne prihvataju i neće nikada prihvatiti izmjene kada su u pitanju taksi stajališta... 776 vozila pretenduju, a da ne izazovu haos u saobraćaju na pet taksi mjesta, Autobuska stanica, Klinički centar, Sahat kula, TC „Mall of Montenegro“, kao i u Ulici Novaka Miloševa“, rekao je Bjelić dodajući da su preduzetnici spremni da svojim životima štite stajališta.

Bjelić je dostavio i pravno tumačenje Ministarstva saobraćaja i pomorstva, da odredba za plaćanje poreza nije u skladu sa zakonom. Smatraju i da za obnovu licenci nisu u zakonskoj obavezi da izmire poreska dugovanja.

Oni su tražili limitiranje broja taksi vozila , međutim, Rakočević je naveo da je Sekretarijat za komunlane poslove i saobraćaj dobio mišljenje Ministarstva finansija da bi limitiranje predstavljalo biznis barijeru.

Kad budemo imali bolji gradski prevoz, biće manje taksista

Brojne su bile primjedbe na rad inspekcijskih službi, koje, prema mišljenju taksi prevoznika ne kontrolišu dovoljno taksi prevoz na terenu, kao ni poslovanje privrednih društava.

„Ja radim 12 i po godina, i za taj period inspekcija me je zaustavila samo pet puta“, rekao je prevoznik Jugoslav Vešović, dok je iskustvo podijelio i nelegalni prevoznik kojeg su inspkcije, za dvije godine zaustavile svega dva puta.

Marko Rakočević je istakao da je donošenje izmjena i dopuna Odluke o auto-taksi prevozu pokušaj da se počnu rješavati nagomilani problemi u ovoj oblasti, te da se svi ne mogu riješiti odmah.

„Kad budemo imali dobro regulisan gradski prevoz imaćemo manju potrebu za taksi vozilima“, rekao je Rakočević.

Krivična prijava protiv NN lica zbog sumnje u korupciju

Po okončanju rasprave, taksisti su odlučili da traže hitan prijem kod gradonačelnika i predsjednika Skupštine glavnog grada.

Na ovo su se odlučili da bi odbranili sopstvenu egzistenciju od „netransparentnih i, kako pretpostavljamo, korumptivnih aktivnosti“.

„Podnijećemo i krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnovane sumnje na koruptivnu aktivnost u donošenju Programa organizovanja auto-taksi prevoza na teriotoriji Podgorice za 2017. godinu“, kazao je Bjelić.

Od rezultata razgovora zavisiće njihove dalje aktivnosti.

Bonus video: