Elektroprivreda da plati 354.650 eura zbog ekološkog incidenta

Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je da će prihvatiti sve odluke nadležnih organa i nadoknaditi štetu zbog ekološkog incidenta u Pljevima
11752 pregleda 7 komentar(a)
Izvađena uginula riba u Ćehotini, Foto: Facebook
Izvađena uginula riba u Ćehotini, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.08.2019. 19:11h

Ukupna šteta koju je Termoelektrana Pljevlja izazvala ispuštanjem otpadnih voda usljed čega je došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini je 354.650 eura.

To se navodi u izvještaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je agenciji MINA da će prihvatiti sve odluke nadležnih organa i nadoknaditi štetu zbog ekološkog incidenta u Pljevima.

U izvještaju se navodi da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura.

"Ovome treba dodati i preračunatu indirektnu štetu za naredni period od pet godina koja iznosi 65.000 eura", navodi se u izvještaju koji potpisuju poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Mile Čamdžić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsijek za Biologiju Danilo Mrdak i predsjednik Sportsko ribolovnog kluba "Lipljen" Vaso Knežević.

Navodi se da je zbog ispuštanja otpadnih voda uginulo 420 kilograma škobalja vrijednosti 29.400 eura, 2.602,5 kilograma pastrmke vrijednosti 260.250 eura.

U izvještaju piše i da je brojanjem i mjerenjem 6. juna utvrđeno da je zbog ispuštanja otpadnih voda u rijeke uginulo 878,8 kilograma ribe - 23 mladice ukupne težine 46,3 kg, 1.858 potočnih pastrmki ukupne težine 650,3 kg. 560 lipljena ukupne težina 168,2 kg, 1.450 komada pastrmske mlađi (3-5 cm) približno oko 5 kg, 2.200 komada mlađi lipljena (5-7 cm) približno oko 9 kg.

Piše i da istog dana niko nije ulazio u rijeku i sakupljao uginulu ribu i da je "iz ovoga jasno da je ovo samo jedan dio koji je nastradao u pomoru".

U izvještaju se navodi da zbog akcidenta štetu trpi i Sportsko ribolovni klub "Lipljen" i "da je vinovnik ovoga pomora dužan da plati ekonomosku štetu" u iznosu od 65.000 eura za naredni petogodišnji period.

Akcidentna situacija se desila 4. jula, kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja došlo do uginuća ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Policija je zbog svega podnijela krivičnu prijavu protiv direktora TE Vladimira Šestovića, a prijave su podnijete protiv još tri odgovorne osobe u TE.

Iz EPCG su nedavno saopštili da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

Odbor direktora EPCG nedavno je prihvatio ostavku direktora TE Pljevlja, a nadležni iz EPCG su građanima Pljevalja i javnosti zbog nemilog događaja i neadekvatnog informisanja o cijelom slučaju ponudili - izvinjenje, uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.

Bonus video: