Teren za gradnju očistili požarom?

I potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu tvrdi da je riječ o nelegalnoj gradnji u zoni gdje je septembru prošle godine, kako je naveo u pismu sekretaru Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) Zoranu Tomiću, podmetnut požar širih razmjera u kojem je uništeno više od hiljadu stabala maslina
14760 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Bašbuljuka, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz Bašbuljuka, Foto: Privatna arhiva

Urbanističko-građevinski inspektor Jovan Martinović zapečatio je u srijedu gradilište u ulcinjskoj maslinadi u Bašbuljuku na kome je radove izvodio Rožajac Nusret Košuta.

Tamponiranje puta ka imanjima koja su izgorjela u prošlogodišnjem požaru, rađeno je u subotu i nedjelju u poslijepodnevnim satima, što je, kako su rekli, uznemirilo mještane i vlasnike maslina.

“Misle li da smo budale? Prvo su požar podmetnuli a sada se pripremaju da grade. Ako smo požar odćutali, ovo dozvoliti nećemo”, kazao je “Vijestima” mještanin iz Urduženja maslinara.

I potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu tvrdi da je riječ o nelegalnoj gradnji u zoni gdje je septembru prošle godine, kako je naveo u pismu sekretaru Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) Zoranu Tomiću, podmetnut požar širih razmjera u kojem je uništeno više od hiljadu stabala maslina.

Košuta je juče saslušan u ulcinjskoj policiji, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

On je inspektorima kazao da ga je angažovao prijatelj Jeton Morina sa Kosova - da mu od požara očisti plac koji se vodi na ime njegove sestre Fljore Camaj.

Katastarska parcela 8680, koja se prostire na preko dvije hiljade kvadrata, vodi se na Camaj, koja je državljanka Crne Gore. Ipak, u listu nepokretnosti u podacima o aktivnim zahtjevima stoji zaključak o zabilježbi rješenja na Šućuriju Ardolića i Kolj Nušija, protiv koga još teče postupak u ulcinjskom sudu zbog sumnje da je odgovoran za izbijanje prošlogodišnjeg požara ogromnih razmjera.

Pošto se placu nije moglo prići, objasnio je dalje Košuta, morao je prilaz posuti jalovinom, a teren raščistiti bagerom.

“Samo sam otklonio ostatke izgojelog šuta i materijala, a imamo u planu da napravimo drvenu baraku. Prije požara bile su dvije barake koje su ucrtane i tako smo ih kupili, a koje su izgorjele u požaru. Smatram da nema elemenata divlje gradnje jer tamo nijesam ništa ni gradio, a betonska ploča je postojala i ranije jer su na njoj bile barake“, ispričao je Košuta inspektorima, saopšteno je “Vijestima”.

Inspektori su ranije saslušali privatnog preduzetnika iz Bara Jasmina Bracića, koji je po nalogu Košute posuo i izravnjao put. Bacić je ispričao da je dovezao šest kamiona jalovine koju je nasuo na prilaz placu, a potom bagerom sve izravnao.

Predsjednik lokalnog parlamenta u nedjelju ujutru slučaj prijavio Komunalnoj policiji
Predsjednik lokalnog parlamenta u nedjelju ujutru slučaj prijavio Komunalnoj policiji(Foto: Privatna arhiva)

Naveo je i da je to radio u subotu i nedjelju u poslijepodnevnim satima i da je za cijeli posao od Košute dobio 490 eura.

“Nijesam znao da je tamo zabranjeno izvoditi radove, inače ne bih”, pravdao se Bracić ulcinjskim inspektorima.

Predsjednik ulcinjske Skupštine Ilir Čapuni kazao je da je nakon prijave gađana još u nedjelju ujuto, slučaj prijavio Komunalnoj policiji, koja je kasnije izašla na teren nakon čega su se izvođači radova sa mašinama povukli.

Rekao je da su Komunalnoj policiji prosljeđene fotogafije kamiona sa brojevima telefona i ukupnog stanja na terenu i da su se maslinari odmah obratili Ministarstvu poljoprivrede.

“Stara maslinada je najveće plućno krilo grada, koja ne samo što ga krasi već je i jedan od bitnih stubova ekonomija većine Ulcinjana. Nju štite Zakon o maslinovom ulju i maslinarstvu koji sprovodi resorno ministarstvo i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, odnosno prostorni plan, o čemu se stara MORT”, kazao je Čapuni “Vijestima” i dodao da pomno prati situaciju.

Šteta od požara skoro milion eura

Čapuni je podsjetio da je u požaru prošle godine totalno izgorjelo 1.270 starih stabala maslina, ukupne vrijednosti 823.912 eura.

“Djelimično su izgorjela 24 stabla, vrijednosti 6.000 eura. Konačno, u tom požaru totalno je izgorjelo i 213 mladih maslina ukupne vrijednosti 31.950 eua. Dakle, ukupna procijenjena šteta na maslinama u požaru iznosi 861,862 hiljada eura”, podsjetio je Čapuni.

Za štetu i program revitalizacije maslinade, dodao je, zatražena je pomoć od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoje prošle godine.

“Ova molba nije uslišena. Tokom posjete ministarke bez portfelja Marije Vučinović, ukazali smo na taj problem i ona je obećala određenu pomoć, ali i dalje nemamo informaciju da li je postupano po tom pitanju”, kazao je Čapuni.

Nušija terete za nehatno krivično djelo

Kolj Nuši, koji je švajcarski džavljanin, tereti se da je počinio nehatno krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti, a na saslušanju u tužilaštvu pričao je o tome kako je tri dana prije izbijanja požara palio korov na svom placu.

“Vijestima” je u tužilaštvu juče saopšteno da su sve radnje u izviđaju davno završene i da se čekaju iskazi još par oštećenih lica, čija imovina je stradala u požaru.

Bonus video: