Teški metali ispod Porto Montenegra

I nakon zatvaranja Arsenala, postoje ekološki problemi u dijelu podmorja Tivta
2620 pregleda 1 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković

Naslage na morskom dnu u najelitnijoj marini za mega i super jahte u Crnoj Gori - tivatskom Porto Montenegru, i dalje sadrže povećane koncentracije teških metala.

To piše vidi iz Izvještaja o stanju životne sredine u Tivtu za 2017. koji je pripremila Agencija za zaštitu pririode (EPA), a koji su odbornici u lokalnom parlamentu usvojili pred novogodišnje praznike.

EPA je analizirala razne aspekte morskog ekosistema u Porto Montenegru u okviru svog redovnog programa praćenja stanja kvaliteta vode i sedimenata morskog dna na mjestima na obali gdje je zbog privrednih aktivnosti pojačano zagađenje mora. Iako EPA već godinama u svojim izvještajima naglašava važnost mora kao biološkog i prvenstveno ekonomskog resursa za Crnu Goru, uopšte ne postoji regulativa za maksimalno dozvoljene koncentracije polutanata u sedimentu na dnu mora. Rezultati analize uzoraka sedimenata stoga su posmatrani u odnosu na strane.

Unapređenje ekološkog stanja ove lokacije na kojoj se duže od vijeka obavljala brodoremontna djelatnost, bilo je jedan od gromoglasno najavljenih i obećanih benefita od zatvaranja nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal i njegovog pretvaranja u marinu i turističko naselje Porto Montenegro. Investitori tog projekta, međutim, nikada nisu realizovali najavljeno i obećano fizičko uklanjanje nekoliko hiljada tona teškim metalima zagađenog sedimenta na dnu marine i ostataka grita od pjeskarenja brodova, koji su i dalje tu, ispod površine mora.

Prema analizama EPA, kvalitet morske vode u tivatskoj marini tokom 2017. bio je na nivou A2 (voda u kojoj se može kupati). Na zahtjev menadžmenta Porto Montenegra analize stanje ekosistema u marini je 2017. radio i Institut za biologiju mora iz Kotora. I njihova ispitivanja sedimenata uzetih sa dvije lokacije u marini, pokazala su povećano prisustvo jednog broja zagađujućih materija.

Istraživanja stručnjaka kotorskog Instuituta pokazala su da se biodiverzitet u moru Porto Montenegra postepeno popravlja nakon deset godina od prestanka brodoremontne djelatnosti. Ipak, i dalje su ovdje prisutne neke vrste fitoplanktona koje su indikatori ekosistema bogatog nutrijentima, koje prouzrokuje izlivanje kanalizacionih voda u more.

Bonus video: