Tivat je jedna od rijetkih opština koja primjenjuje selekciju otpada: Reciklirali preko hiljadu tona

Komunalno preduzeće na primarnom nivou vrši odvojeno sakupljanje pojedinih vrsta reciklabilnog otpada poput PET ambalaže, kartona, metalne ambalaže, guma i metalnog otpada
772 pregleda 0 komentar(a)
Nova mašina sa utovarnom lopatom koju je nabavilo Komunalno preduzeće, Foto: Siniša Luković
Nova mašina sa utovarnom lopatom koju je nabavilo Komunalno preduzeće, Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivta je, od ukupno sakupljenih količina svih kategorija otpadnog materijala, lani recikliralo 1.062 tone otpada.

Tivat je jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori u kojima sakupljeni otpad prolazi i kroz primarnu i kroz sekundarnu selekciju.

Komunalno preduzeće na primarnom nivou vrši odvojeno sakupljanje pojedinih vrsta reciklabilnog otpada poput PET ambalaže, kartona, metalne ambalaže, guma i metalnog otpada.

Lani su tako preko posebnih boksova postavljenih u skoro svim djelovima grada i redovnim obilascima trgovina koje proizvode najviše ove količine otpada, sakupljene i reciklirane 273,43 tone kartona, što je 1,82 odsto više nego 2017. Za 14,55 odsto porasle su sakupljene količine plastike koje su tivatski komunalci lani imali ukupno 23,78 tona, dok je sakupljeno oko 320 kilograma aluminijumskih limenki, što je na nivou učinka u 2017.

Komunalci su lani prikupili i pola tone starih automobilskih guma, što je za čak dvije trećine više nego godinu ranije, dok je prvenstveno zbog izuzetno jake konkurencije koju predstavljaju brojni Romi koji trguju starim metalom, za skoro 40 odsto opala količina sakupljenog metalnog otpada.

Tivatski komunalci lani su prikupili i 400 kubika kabastog otpada, a gotovo sve te količine ponovo su upotrijebljene od samih radnika Komunalnog i to kao namještaj, ogrijev ili za toplotnu izolaciju starih baraka. Pored ovog materijala, Komunalno je tokom 2018. sakupilo i iz grada odvezlo ukupno 8.628 tona čvrstog komunalnog otpada, što je 3,36 odsto više nego lani.

Iz komunalnog smeća u procesu sekundarne selekcije - odvajanja koje se obavlja na pretovarnoj stanici Komunalnog preduzeća Kotor sa kojim Tivćani takav ugovor imaju od 2013, lani je izdvojeno i reciklirano oko četiri odsto, odnosno ukupno oko 630 tona plastike, metala, najlona, stakla, kartona i PET ambalaže.

U reciklirane količine otpada iz Tivta računa se i 1.441 kubik, odnosno 432 tone zelenog otpada koji su lani prerađeni u kompost u Kompostani u Kavču

Bonus video: