Tivat: Rusi čiste temelje "Mimoze", gradnja zabranjena

Izgradnja novog hotela na mjestu “MImoze” moguća kada se usvoji novi urbanistički plan
323 pregleda 2 komentar(a)
Mimoza grupa Tivat, Foto: Siniša Luković
Mimoza grupa Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.04.2018. 16:32h

Kompanija „Mimoza grupa“ iz Tivta počela je izgradnju novog luksuznog kondo-hotela na lokaciji nekadašnjeg hotela „Mimoza“ u centru Tivta.

Bazirajući se na odobrenju za rušenje stare „Mimoze“ koja je uklonjena prije godinu i po, oni sada uklanjaju ostatke temelja starog hotela.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, „Vijestima“ su kazali da je „Mimoza grupa“ podnijela prijavu gradnje, ali da je inspektor MORT-a „izvršio kontrolu dokumentacije podnesene uz prijavu građenja objekta hotela „Mimoza“ u Tivtu, te tom prilikom konstatovao nepravilnosti.“

„Zapisnički su zabranjeni radovi na izgradnji objekta hotela. Investitor posjeduje rješenje o rušenju starog hotela, te radovi na rušenju objekta nijesu zabranjeni”, rečeno je „Vijestima“ iz ovog ministarstva.

Na čelu „Mimoza grupe“ je ruska državljanka Anastazija Lašmanova, a iza te kompanije stoji ruski i crnogorski kapital. Ta firma je prije nekoliko godina za 6,5 miliona eura kupila stari hotel „Mimoza“ od istoimenog tivatskog HTP-a, srušila ga i na atraktivnom placu od nešto preko 4.600 hiljade kvadrata u centru Tivta počela pripreme za gradnju novog luksuznog kondo-hotela, vrijednog nekoliko desetina miliona eura.

Kondo-hotel će imati 50 smještajnih jedinica i biće kategorisan sa pet zvjezdica, a „Mimoza grupa“ je, kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, u poodmaklim pregovorima sa čuvenom hotelskom grupacijom „Marrirot“ u vezi sa tim da kada bude završen, novi hotel preuzme njihova podgrupacija „Autograph Colletction“ koja vodi lanac ultraluksuznih malih butik-hotela širom svijeta.

Na osnovu zahtjeva „Mimoza grupe“ da joj se omogući veća bruto-građevinska površina novog objekta, Opština Tivat je još prije dvije godine započela izradu izmjena DUP-a „Tivat- centar“.

Izmjene i dopune DUP-a, međutim, nisu završene ni do danas, ali je na ljeto prošle godine donesena odluka da se do donošenja novog planskog dokumenta zabrani gradnja na ovoj lokaciji. U međuvremenu je na snagu stupio novi Zakon o planiranju po kome se svi planovi koji su bili u izradi prije njegovog donošenja, moraju završiti i donijeti u roku od devet mjeseci ili se njihova izrada mora obustaviti.

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević je u međuvremenu ukinula odluku o zabrani gradnje uz obrazloženje da se na taj način „štiti javni interes i omogućava zainteresovanim licima da ostvaruju svoja Ustavom garantovana prava na primjenu važećih zakonskih propisa“.

Ministarstvo: Rok za DUP je 15. jul

Iz MORT-a su „Vijestima“ rekli da Opština Tivat ima rok do 15. jula da donese taj DUP i naglasili da se u međuvremenu novi hotel na može graditi na osnovu zahtjeva za odobravanjem veće njegove bruto-građevinske površine, što je još 2016. tražio investitor.

„Objekat se ne može graditi na osnovu još neusvojenih planskih dokumenata, pa samim tim ni na osnovu novih parametara koji su planom koji je tek u izradi predloženi”, poručili su iz MORT-a.

Bonus video: