Toplana se odavno čeka: Ceh veći 500.000 zbog nestručnosti

Vlasnik akcija u više firmi u Njemačkoj koje se bave ekološkim projektima i proizvodnjom alternativne energije iz obnovljivih izvora, navodi da bi toplanu trebalo graditi po sistemu “ključ u ruke”
178 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.01.2018. 20:57h

Izgradnja nove gradske toplane u Pljevljima, na način predviđen tenderom, najlošije je rješenje, jer se ne radi planski i stručno, što poskupljuje projekat za najmanje pola miliona eura.

To je ocijenio Nijaz Varevac-Šahović koji je godinama u Njemačkoj radio za tamošnju Vladu, Privrednu komoru i EU na brojnim ekološkim projektima.

Vlasnik akcija u više firmi u Njemačkoj koje se bave ekološkim projektima i proizvodnjom alternativne energije iz obnovljivih izvora, navodi da bi toplanu trebalo graditi po sistemu “ključ u ruke”.

“Jer se tako obezbjeđuje sigurnost u eksploataciji i održavanju postrojenja. Ovako kako oni predlažu je kao kada bismo kupovali auto na način što bismo od jedne fabrike kupili karoseriju, a od druge motor, što je apsurd. Normalno je, posebno zbog kotlova koji imaju velike gabarite, da isti proizvođač paralelno radi građevinski dio i ugradnja opreme... Fazno se može graditi, ali prvo se treba odabrati oprema jer se u odnosu na nju pravi građevinski plan. Ako se ide po fazama, onda je to skuplje. U svijetu se ovi projekti rade paralelno i onda je ušteda mnogo veća”, rekao je Varevac-Šahović “Vijestima”.

U toku je ponovljeni tender za izbor izvođača radova za izgradnju gradske toplane vrijedan oko 3,8 miliona eura. Za razliku od prvog puta kada je to uradila Opština Pljevlja, drugi tender je raspisala država, odnosno Direkcija javnih radova.

Gradonačelnik Mirko Đačić kazao je ranije da je otvaranje ponuda pomjereno za 23 januar i da vlada veliko interesovanje uglavnom crnogorskih kompanija za izgradnju toplane.

Đačić je rekao da tenderom nije predviđena nabavka opreme za toplanu, već samo građevinski radovi...

Varevac-Šahović kaže da je predloženi sistem najlošija solucija, jer su kotlovi gabaritni i teško ih je naknadno ugraditi.

Tvrdi da će izgradnje biti skuplja najmanje pola miliona.

“Ako računamo onaj građevinski plan što je radila jedna slovenačka firma onda je cjelokupni projekat skuplji za najmanje 1,2 miliona eura. Građevinsku skicu/plan može se raditi samo po predlogu proizvođača opreme. Mi smo nudili da to džabe odradimo, a na osnovu tog našeg plana mogao je bilo koji građevinski inžinjer iz Pljevalja to dovršiti, samim tim bi bilo mnogo bolje i jeftinije od Slovenaca. Ja sam njima u Opštini Pljevlja predlagao da ne uzimaju firmu iz Slovenije jer oni nisu konponentni za taj deo posla, a nisu ni proizvođači opreme...”.

Prvi tender "namještaljka", neko je želio da se obogati

Varevac-Šahović tvrdi da je prvi tender za izgradnju toplane, koji je poništio Đačić, bio namještaljka u kojoj je neko trebalo da se obogati.

“Iz tog razloga mi nijesmo hteli da se prijavimo na tender. Cjelokupni projekat ne smije preći 4,2 miliona sa PDV-om, a oni procenjuju samo za zgrade na 3,8 miliona. Ako se tender uradi kako treba, mislim da neće preći cijenu od 3,8 miliona eura. Mi bismo učestovali na tenderu, ali samo po EU pravilima. Suština čitavog projekta su dva kotla, od 5 MW i 1,5 MW, svi građevinski radovi se njima prilagođavaju, jer svaki proizvođač kotlova i ORC tehnologije ima svoje specifičnosti. Očigledno da je rukovodstvo Pljevalja za projekat bespotrebno do sada potrosilo 85.000 eura jer je dobilo projekat zastarjele tehnologije i neprilagođen svim proizvođačima opreme, a što je bila zakonska obavjeza. Za to i revizija projekta snosi odgovornost... Najgore su prošli građani Pljevalja jer su izgubili dvije godine u ovim mešetarenjima“.

On je ocijenio da je neophodno uraditi novi projekat toplane uz primjenu najnovije tehnologije i obezbijediti da svi proizvođači opreme mogu ravnopravno da učestvuju.

Bonus video: