Traže način da zaustave bestidnike

Milutin Simović (DPS) zamjerio je što nije bilo reakcije na naslovnice crnogorskih medija
28 komentar(a)
Goran Danilović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2014. 07:08h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić najavio je da će Kolegijum Skupštine danas raspravljati na koji način da zaštiti slobodu govora u Crnoj Gori, odnosno zaštiti medijsku scenu od kampanje "Informera".

On je, pošto taj tabolid blizak dijelu vlasti na bespriozoran način vodi kampanju protiv Vanje Ćalović, prihvatio zahtjev šefa poslaničkog kluba DF-a Gorana Danilovića da se hitno reaguje i usvoji deklaracija "koja će dodatno pospješiti slobodu govora".

"Sramota je da parlament bude dalji nevladinim organizacijama od američke ambasade. Neću da ćutim, iako znam da se plaća cijena, da rizikujem porodičnu i ličnu sigurnost, ali tražim da usvojimo deklaraciju koja će ljudima koji nemaju odgovornosti, a upravljaju medijima, staviti do znanja da se tako ne smije raditi. Nedostojno je da parlament ćuti. Nemojte da mislite da je to daleko od vas, ne znate na koga će se ovo sjutra odnositi. Ovo je nedostojno Crne Gore 2014. Tražim da se prekine šikana, da se oglasi Vlada, ovakvu sramotu nismo vidjeli ni 1948. Odakle god da je ovo došlo, ja se stidim", rekao je Danilović.

Krivokapić je ocijenio da parlament ima osjećaj za prijetnje po demokratiju, navodeći da opasnosti nijesu iste kao 90-ih: "Mutiraju razne pojave u društvu i zato postojimo mi. Ukinuli smo klevetu, treba sada da nađemo odgovor... Brine me da silna novinarska udruženja, vladini i nevladini novinari, nemaju saopštenje. Ovo je zloupotreba novinarske moći, oni treba da odbrane taj prostor, bilo je puno prostora samoregulatornih tijela da odbrane taj prostor".

Milutin Simović (DPS) zamjerio je što poslanci nijesu reagovali na naslovnice medija u Crnoj Gori koji su “crtali mete na grudi mnogih političara”: “Neki su glavom platili to nečasno pisanje”.”Sramota je porediti kampanju 'Informera' sa bilo čim. Još je veća sramota to što ste rekli da je neko zbog toga što je pisao zaslužio da bude ubijen", odgovorio je Danilović.

Radulović: Čovjek može samo da zanijemi

Opozicioni poslanici juče su pozvali tužilaštvo da se pozabavi kampanjom koju "Informer" vodi protiv direktorice MANS-a. "Pokušava se javno osramotiti i građanski raščerečiti jedna osoba, možda nekome ovo raspamsava bolesnu maštu, ali stavite se u poziciju da je u pitanju neko od vaših", rekao je Emilo Labudović (DF).

"Čovjek samo može da zanijemi, svako ko imalo ima odgovornost prema tradiciji i građanskom moralu mora da bojkotuje takav nelist," stav je Branka Radulovića (DF).

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović rekao je da oni ne mogu ništa da učine jer je sve već na internetu: "Zbog higijene neću govoriti što se od nas očekuje da li da identifikujemo osobu za koju oni pitaju".

Bonus video: