Traže odgovor da li je "crvena voda" Gračanice bezbjedna

“Već treći dan od ekološke katastrofe a nemam informaciju da li je voda Mačka, Gračanice i Liverovićkog jezera bezbjedna za korišćenje"
82 pregleda 1 komentar(a)
gračanica, Foto: Svetlana Mandić
gračanica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.03.2018. 10:06h

NVO „Župa u srcu“ najavila je da će, ukoliko ne dobiju zvanične analize vode nakon ekološkog incidenta kada se velika količina crvene vode iz pritoke Mačak ulila u rijeku Gračanicu, podnijeti krivične prijave protiv svih institucija i pojedinaca koji su dozvolili da građani Kuta, ali i Župe konzumiraju potencijalno opasnu vodu. To se dogodilo u nedjelju, 18.marta, i mještani Župe tvrde da je riječ o otpadnim vodama i mulju iz jame Biočki stan, dok su se iz firme Uniprom metali, koja gazduje Boksitima, ogradili od odgovornosti dok se slučaj ne ispita, smatrajući da su velike padavine, ogromna količina vode u brdima, kao i aktiviranje izvora, razlozi što su boksitne vode dospjele u Gračanicu.

“Već treći dan od ekološke katastrofe a nemam informaciju da li je voda Mačka, Gračanice i Liverovićkog jezera bezbjedna za korišćenje. Javnost je zbunjena kako to da Crna Gora ima inspektore koji na osnovu vizuelnog pregleda doniješe zaključak da ekološki incident nije uticao na biljni i životinjski svijet u Župi”, navodi se u saopštenju NVO “Župa u srcu”.

Iz te NVO podsjećaju da domaćinstava koji žive niže od brane Liverovići tu vodu koriste kao tehničku, dok mještani Kuta već 15 godina čekaju da neko od nadležnih ispita vodu koju koriste za piće.

“Umjesto hitne reakcije dobili smo saopštenje inspektora za ribarstvo da ne brinemo i da nije to ništa. Molimo sve da umjesto ispraznih izlazaka na teren, površnih zaključaka, fotografisanja radi lične promocije, daju konkretne izvještaje i analize da li su građanima Župe životi ugroženi”, apeluju iz pomenute NVO.

Inspekcije su obišle nikšićku Župu, rijeku Gračanicu i jamu Biočki stan, kako bi utvrdili razlog, ali i posljedice, pojave crvene boje u pomenutoj rijeci, a rezultati inspekcijskog nadzora još uvijek nijesu poznati.

Bonus video: