Trećina mladih želi trajno da napusti Crnu Goru

Koautor sprovednog istraživanja, Marko Pejović, kazao je da mladi kao ključne razloge za preseljenje navode bolji ekonomski standard, veliku mogućnost da van Crne Gore pronađu posao, uređeno društvo i bolji život, kao i to da u Crnoj Gori ne vide svoju budućnost
9624 pregleda 40 komentar(a)
Mladi sve češće budućnost vide van granica Crne Gore (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Mladi sve češće budućnost vide van granica Crne Gore (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Više od trećine mladih želi da napusti Crnu Goru i trajno se preseli u neku drugu zemlju, pokazuju podaci iz istraživanja o građanskoj i političkoj participaciji mladih u Crnoj Gori, koje je objavio Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Prema istraživanju, oko 20 odsto mladih ne želi da napusti Crnu Goru, jer su zadovoljni trenutnom situacijom, a ima i onih koji nemaju jasan stav o tom pitanju.

Koautor sprovednog istraživanja, Marko Pejović, kazao je da mladi kao ključne razloge za preseljenje navode bolji ekonomski standard, veliku mogućnost da van Crne Gore pronađu posao, uređeno društvo i bolji život, kao i to da u Crnoj Gori ne vide svoju budućnost.

“Nešto više od trećine mladih želi da napusti Crnu Goru i da se trajno preseli u neku drugu zemlju”, pokazuju podaci dobijeni sprovedenim istraživanjem.

Kako se navodi, najveći broj mladih smatra da Crna Gora uopšte ne vodi brigu o toj kategoriji stanovništva, dok je najmanje onih koji smatraju da država u potpunosti vodi računa o mladima.

Pejović je kazao da iako blizu 40 odsto mladih samostalno ostvaruje prihode, čak 67 odsto mladih i dalje živi sa roditeljima.

Kako je naveo, za razliku od mladih, mlađi odbornici u lokalnim parlamentima imaju drugačiji stav.

“Više od 35 odsto ispitanih veoma je pozitivno ocijenilo brigu države prema mladima, uz 25 odsto onih koji tu brigu ocijenjuju djelimično uspješno', kazao je Pejović.

Istraživanje je pokazalo da 72,3 odsto mladih smatra da su nezaposlenost i ekonomski problemi najveći problem sa kojim se oni danas suočavaju.

Pejović je rekao da korupciju i kriminal u društvu, 69,7 odsto mladih vidi kao najveći problem, a nedostatak mogućnosti za napredovanjem u lokalnoj sredini najveći je problem za 69,5 odsto ispitanih.

“Istog su stava i mlađi odbornici lokalnih parlamenata koji smatraju da su ekonomski problemi najizraženiji, a najmanji je procenat onih koji vjeruju da su nerad, lijenost i neaktivnost najveći problem omladine u Crnoj Gori', dodao je Pejović.

Kako je naveo, istraživanje pokazuje da je svim starosnim grupama izuzetno bitno da se državom u kojoj žive upravlja na demokratski način, ali i da obje grupe ispitanika smatraju da se Crnom Gorom danas ne upravlja na demokratski način.

Podaci pokazuju da je zadovoljstvo svih ispitanika načinom na koji funkcioniše politički sistem u Crnoj Gori na niskom nivou, odnosno, da su nezadovoljni trenutnom situacijom.

Pejović je podsjetio da je istraživanje sprovedeno u toku prošle godine pokazalo da svega sedam lokalnih samouprava ima isti ili veći procenat odbornika mlađih od 30 godina u odnosu na broj mladih u ukupnom broju stanovnika.

Kako je dodao, Glavni grad se izdvaja, gdje skoro polovina od ukupnog broja odbornika čine mlađi odbornici.

Pejović je naveo da su samo četiri skupštine opštine dostavile podatke da su mladi podnosili amandmane.

"Svega devet amandmana od ukupno 144 podnešenih, odnosno 6,25 odsto čine amandmani koje su podnijeli odbornici mlađi od 30 godina“, precizirao je Pejović.

Kada je riječ o uticaju koji mladi odbornici imaju u lokalnim parlamentima, ispitanici su ocijenili da je taj uticaj manji ili skoro identičan uticaju koji imaju stariji poslanici.

Istraživanje pokazuje da odnos mlađih odbornika sa ukupnim brojem odbornika u skupštinskim odborima, nije značajno bolji.

Kako se navodi, svega deset opština ima više od deset odsto mladih u svojim skupštinskih odborima, a u odnosu na udio mladih odbornika u SO zaključuje se da je skoro duplo manje predstavnika u odborima, nego u skupštinskoj sali.

Navodi se da u opštinama Andrijevica i Rožaje mlađi odbornici uopšte nijesu zastupljeni u odborima SO.

Pejović je kazao da su na crnogorskoj političkoj sceni zanemarljive smjene generacija, već i dalje isti politički akteri učestvuju kao i prije par decenija, bilo da se govori o vlasti ili opoziciji.

“Sa tim u vezi, potrebno je podmlađivanje političke scene i prilagođavanje crnogorskih lokalnih parlamenata vremenu u kom živimo i promjenama načina na koji se donose odluke i vrši politika', smatra Pejović.

On ističe i da je i pitanje pravednosti važno, jer mladi čine značajan udio stanovništva, te da je izuzetno bitno da mladi učestvuju u procesu donošenja političkih odluka.

"I to ne pukim obavljanjem funkcije odbornika, već konstruktivnim djelovanjem, kroz učestvovanje u diskusijama i podnošenje amandmana. Na taj način će predstavnici “manje moći” imati priliku da izraze mišljenje o važnim pitanjima i da ojačaju legitimitet skupštinskih rješenja i odluka”, rekao je Pejović.

Kako je kazao, usvojeni zakoni i odluke mogu da budu štetni po interese mladih, kako trenutno, tako i u budućnosti, zbog čega permanentno mora da se radi na jačanju učešća mladih pri kreiranju javnih politika.

Istraživanje o građanskoj i političkoj participaciji mladih u Crnoj Gori urađeno je u okviru projekta „Stvarajmo ambijent za veće učešće mladih u procesu donošenja odluka.

Bonus video: