Trg u Nikšiću će popločati do kraja godine?

“Nadam se da se neće dešavati da zbog slabog materijala dođe do krunjenja i oštećenja”
322 pregleda 11 komentar(a)
trg Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
trg Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.09.2017. 18:39h

Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović kaže da je zadovoljan dinamikom i kvalitetom radova na rekonstrukciji Trga slobode i da očekuje da će biti završena do kraja godine.

U toku je završna faza - popločavanje Trga, a vrijednost radova koje izvodi nikšićka firma „Mehanizacija i programat“ je 850.000 eura.

“Posebno ističem kvalitet kamena, što garantuje da će Trg dugo godina biti u sjajnom stanju. Ispitivanja materijala smo radili u Beogradu, na Građevinskom fakultetu, i riječ je o najkvalitetnijem kamenu. Nadam se da se neće dešavati nešto što se dešavalo u drugim sredinama, da zbog slabog materijala dolazi do krunjenja i oštećenja Trga. Radnici koji rade su za svaku pohvalu”, kazao je Grbović “Vijestima”.

Predviđeno je da popločavanje kamenom debljine 10 centimetara bude završeno za 150 radnih dana.

“Iako će završetak radova zavisiti i od vremenskih prilika, nadam se da ćemo to uspjeti da završimo do kraja godine”, kazao je Grbović.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije, završena je kompletna infrastruktura, instalacije, dio mobilijara, izbetoniran prostor za popločavanje, posađeno drveće, a vrijednost radova je oko pola miliona eura.

Novac je obezbijeđen iz budžeta Opštine, a zahvaljujući donaciji ambasade Kine od 150.000 eura, popločani su trotoari i postavljen novi sloj asfalta na obodnim ulicama.

Površina prostora oivičenog stambenim zgradama je oko 12.240 metara kvadratnih, a projektom rekonstrukcije obuhvaćeno je oko 7.000 kvadrata.

Današnji Trg slobode formiran je krajem 19. vijeka, kada je prema regulacionom planu Josipa Sladea izgrađena većina kuća, izvršeno nasipanje i popločavanje kaldrmom i zasađeni drvoredi.

U isto vrijeme, oformljeno je i šest ulica koje se ulivaju u Trg.

Bonus video: