Tri nove žrtve gripa

Iz IJZ su rekli da je od 11. do 17. marta kod izabranih doktora registrovano 177 pacijenata sa simptomima nalik gripu, što je za oko 36 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu
3757 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević

Tri pacijenta, starosti 70, 68 i 85 godina, preminula su tokom prošle sedmice od gripa. U posljednja dva mjeseca virus gripa doprinio je smrti 27 osoba.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da su dvoje preminulih pacijenata imali hroničnu bolest i da nijesu bili vakcinisani protiv gripa. Riječ je o muškarcu rođenom 1951. i ženi rođenoj 1934. godine. Za preminulog pacijenta muškog pola, rođenog 1949. godine, ne postoje podaci o hroničnim bolestima u anamnezi, a nepoznat je i vakcinalni status.

Intenzitet aktivnosti gripa je na niskom nivou, a broj oboljelih u opadanju.

Iz IJZ su rekli da je od 11. do 17. marta kod izabranih doktora registrovano 177 pacijenata sa simptomima nalik gripu, što je za oko 36 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu.

Pojasnili da se prošle sedmice izabranim ljekarima javilo i 6.892 pacijenata sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta.

Prema podacima iz bolničkog nadzora, prijavljeno je pet slučajeva teških aktutnih respiratornih infekcija, a kod četvoro pacijenata dokazan je grip tipa A.

Bonus video: