"Trošili pare po propisima, zlonamjerno i tendeciozno pisanje o tome" - Vijesti.me
državna izborna komisija

"Trošili pare po propisima, zlonamjerno i tendeciozno pisanje o tome"

Tema jučerašnje sjednice bile sporne isplate članovima Komisije, o kojima su pisale “Vijesti”

Članovi Državne izborne komisije sa predstavnicima OEBS-a
Članovi Državne izborne komisije sa predstavnicima OEBS-a (Foto: OEBS)

Sve isplate članovima Državne izborne komisije su u skladu sa propisima, a podaci koji su objavljeni o tome su “zlonamjerni i tendeciozni”, ocijenjeno je sa jučerašnje sjednice DIK-a.

Pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, pojedini članovi su, kako su objavile “Vijesti”, dobijali dvaput više novca za službena putovanja nego što je propisano i što ih je sljedovalo.

Pojedini su za gorivo dobijali kao da na sjednice dolaze iz ruske prijestonice, a ne sa sjevera Crne Gore, a neki nijesu odbijali dnevnice uprkos tome što na sjednice DIK-a dolaze sa u radno vrijeme, sa poslova udaljenih samo nekoliko stotina metara.

“Povodom javno objavljenih podataka u vezi sa troškovima DIK-a, posebno tokom 2018. godine, Komisija je na sjednici konstatovala da se radi o zlonamjernom i tendecioznom iznošenju i posebno komentarisanju tih podataka, koje ima za cilj urušavanje digniteta DIK-a, kao i svakog člana lično,” saopšteno je poslije sjednice.

Dodaje se da je prošla bila izborna godina, što podrazumijeva vrlo intenzivan rad DIK-a u sprovođenju svih zakonom propisanih nadležnosti u vezi sa organizovanjem i sprovođenjem izbora.

“Vijesti” jesu konstatovale da je prošla bila izborna godina, ali se jedan od spornih računa odnosio na mjesec koji nije bio izborni - decembar.

Tog mjeseca bile su dvije sjednice, a jednom od članova DIK-a je za to isplaćeno 1.475 eura samo za gorivo.

“Komisija je, od odgovornog lica za finansijsko poslovanje, dobila odgovore da su troškovi i isplate članovima Komisije vršene u skladu sa propisima. Komisija ocjenjuje da nije slučajno što se ovakvim zlonamjernim pisanjem u periodu izrade novog izbornog zakonodavstva, pokušava narušiti dignitet članova DIK-a kao i sadašnji koncept funkcionisanja i njenog rada,” navodi se u saopštenju.

“Vijesti” su juče objavile da je Centar za građansko obrazovanje podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica u toj instituciji zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“Grube nepravilnosti su posebno konstatovane u dijelu obračunavanja isplata po osnovu korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe i dnevnica za službena putovanja... U pogledu dnevnica za službena putovanja, one su obračunavane u punom iznosu i u slučajevima kada je njeno umanjenje propisano Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru,” stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi CGO-a u koju su “Vijesti” imale uvid.


Vidi sve komentare