Turista na Žabljaku više nego lani, uprkos kišnom proljeću

U Turističkoj organizaciji Žabljaka zadovoljni predsezonom, tvrde da je sve spremno za glavnu sezonu
2343 pregleda 0 komentar(a)
Česte gužve na Đurđevića Tari, Foto: Obrad Pješivac
Česte gužve na Đurđevića Tari, Foto: Obrad Pješivac

Uprkos veoma nepovoljnim vremenskim prilikama, na Žabljaku bilježe više turista u predsezoni nego prošle godine.

Miljana Pješivac iz lokalne Turističke organizacije kaže da je posjeta u aprilu bila odlična, za oko 30 odsto veća nego lani u istom mjesecu.

“U maju je posjećenost bila nešto lošija, ali ipak više od 15 odsto bolja od uporednog prošlogodišnjeg perioda. Slično je i u junu. Dominantno, posjećuju nas ‘izletnici’, sa jednim ili dva noćenja u vanpansionskoj ponudi“, ističe Pješivac.

Naglašava da je riječ o podacima registrovanim u evidencijama Turističke organizacije.

Ona je kazala da je zabilježen porast gostiju iz Francuske i Njemačke, što je novina u odnosu na ranije godine kada su dominirali Izraelci. “Riječ je o platežno boljim gostima, zainteresovanim za pansionsku, ali vanpansionsku potrošnju. Većina je za aktivne vidove ponude, poput raftinga i kanjoninga. Limitirajući faktor je nepristupačnost pojedinih vrhova Durmitora, jer je veliki broj staza još pod snijegom”. Pješivac ističe da su turistički poslenici već spremni za glavnu sezonu.

“Nastojimo da kvalitetno uvežemo ponudu tokom ljeta. Već su realizovane dvije obuke kadra u ugostiteljstvu. Nastojimo da se obogati gastro ponuda. U julu je tradicionalna manigestacija ‘Dani planinskog cvijeća’. Za avgust su planirani ‘Nort fest’ i ‘Grin internešenel film fest’“.

Da je na sceni izletnički turizam, potvrđuje i Beograđanka Petra Ćalin, koja je sa društvom planirala dvodnevno posjetu uz precizan tajming dešavanja.

“Prvog dana lijepa avantura u vidu raftinga, kupanja u Tari i vožnji zip-lajnom. Popodne - posjeta Crnom jezeru. Naredni dan popunili smo usponom žičarom na Savin kuk. Let palaglajderom i jahanje konja. Sumirajući utiske, sve ovo što smo za dva dana doživjeli je za čistu desetku, naročito priroda“.

Dobru posjećenost bilježe i na Savinom kuku - izvršni direktor Turističkog centra “Durmitor“ Milutin Tomić kaže da dnevno 50 do 100 posjetilaca koristi žičare, ili druge sadržaje.

Kaže da su to stoprocentno inostrani gosti i uvjerava da će ove sezone, po broju posjetilaca, premašiti prošlo ljeto kada je prodato rekordnih 16.500 ulaznica.

Gužve odbijaju ozbiljniju klijentelu

U Udruženju turističkih radnika generalno potvrđuju statistiku Turističke organizacije, ali kažu da je realno povećanje broja turista manje.

Navode da je na sceni izletnički turizam, odnosno nastavak boravka gostiju sa primorja i Dubrovnika.

Gužve koje se javljaju na mostu na Tari i Crnom jezeru smatraju lažnim utiskom koji kreira probleme.

“Desilo se da imamo hiperprodukciju apartmanskog i sobnog smješataja. Buking bilježi da ih je 400. To predstavlja veliku ponudu za ovako malo mjesto, što dovodi do pada cijena. Ovakva turistička klijentela nema gotovo nikakvu vanpansionsku potrošnju. Stanovništvo nama benefite. Gužve na pojedinim destinacijama.. odbijaju ozbiljnu turističku klijentelu voljnu da duže boravi, troši novac i dobije benefite kakve nudi divlja ljepota, što oni očekuju, vodeći se onim što im marketinški nudimo“.

Bonus video: