Tuzi - zatvoreni grad: Građani ozbiljno shvatili preporuke da ostanu kućama

Tuzani ozbiljno shvatili preporuke da ostanu kućama, sve radnje i institucije zatvorene. "Građani su u kućama, sad su reagovali i nadam se da nije kasno", kazao za “Vijesti” predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj
11393 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Tuzi, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2020. 09:41h

Građani Opštine Tuzi ozbiljno su shvatili preporuke da ostanu kućama - ulice najmlađe Opštine u Crnoj Gori juče su bile puste, a sve radnje i institucije zatvorene.

Predstavnici Opštine u utorak veče formirali su koordinacioni štab, nakon saznanja da je od koronavirusa zaraženo 15 njihovih sugrađana. To tijelo će, u saradnji sa volonterima iz mjesnih zajednica, dostavljati građanima osnovne životne namirnice i ljekove.

“Vijestima” je saopšteno da su volonteri i pekari juče na teritoriji kompletne opštine besplatno dostavljali hljeb, a najavljeno je da će ministarka ekonomije Dragica Sekulić uručiti tri hiljade paketa pomoći za domaćinstva.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, kazao je “Vijestima” da svi poštuju preporuke i da nema naroda na ulici.

“Svi smo u kućama. Organizovali smo sve da građani ostanu u svojim domovima i da dobiju osnovne namirnice”, istakao je Đeljošaj.

Istakao je da je Opština organizovala timove za snabdijevanje građana namirnicama i da, u saradnji sa pekarama koje rade isključivo za njihove potrebe, preko volontera građanima dostavljaju hljeb.

Nik Đeljošaj
Nik Đeljošaj(Foto: gov.me)

“Sve smo zatvorili. Ne radi ništa. Ni apoteke, ni mini marketi. Pekare rade, ali za naše potrebe. Zatvorene su za građane, ali peku hljeb i raznose građanima”, istakao je Đeljošaj.

Pojasnio je da je Opština formirala štab koji radi u koordinaciji sa predstavnicima mjesnih zajednica - građani im se mogu obratiti za pomoć.

“Potom oni kontaktiraju Opštinu. Sve što treba ćemo dopremiti do naših sugrađana”.

Ponovio je da građani u toj opštini ne mogu nigdje ništa ni da kupe, ni da trguju i da zato nema potrebe da pokušavaju da izlaze iz domova.

Tuzi
Danas u Tuzima(Foto: Savo Prelević)

“Svi su u kućama. Sad su reagovali, nadam se da nije kasno. Svi su shvatili, svi poštuju. Nadam se da ćemo tako i u narednim danima”.

Đeljošaj je kazao da je u Tuzima juče bilo nekoliko patrola policije, ali da misli da “nijesu imali puno posla”.

Istakao je da Dom zdravlja u Tuzima u ovoj situaciji ne može neku veliku pomoć da pruži, ali da su, koliko je upoznat, u koordinaciji sa Kliničkim centrom.

“Tu su cijeli dan bili i predstavnici Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra. Praviće analize, projekcije. Jutros su iz Instituta za javno zdravlje dezinfikovali i sve prostorije Opštine, Pošte, Doma zdravlja, lokalne televizije i svuda gdje je bilo potrebno da se dezinfikuje. Glavni grad je dezinfekovao sve ulice”.

Tuzi
Tuzi(Foto: Savo Prelević)

Predsjednik Skupštine opštine Tuzi Fadilj Kajošaj, kazao je “Vijestima” da su mještani svjesni ozbiljnosti situacije i da na ulicama nema nikoga.

“Ni žive duše nema, što se kaže. Građani su svjesni mogućnosti zaraze i nikoga nema. Sve je zatvoreno, ništa ne radi. Policija patrolira na određenim mjestima, tu je i Komunalna policija. Rade svoj posao profesionalno”.

Kajošaj je pojasnio da su u mjesnim zajednicama po četiri osobe povezane sa kriznim štabom u Opštini i da obrađuju zahtjeve građana.

“Jutros je bila besplatna dostava hljeba u cijeloj Opštini. Dalje ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati”.

Mještanin Pothuma Željko Milić, kazao je da se mjere poštuju “u stopostotnom procentu”.

“Vidim da je sve zatvoreno, ništa ne radi, čak ni benzinska pumpa, što me je malo začudilo, jer je van naselja”.

Tuzi
Tuzi(Foto: Savo Prelević)

Istakao je da su im juče dostavili besplatan hljeb, ali da je njegov porodica na vrijeme napravila manje zalihe osnovnih namirnica.

“Nijesmo ovaj trenutak dočekali ‘uspavani’, nego smo napravili neke skromne zalihe, jer imamo troje male djece. Reagovali smo na vrijeme, ako postoji vrijeme u ovakvim situacijama”.

Kazao je da će zaliha imati neko vrijeme, ali ako ovakvo stanje potraje duže od mjesec i po, planira da kupi kravu.

“Da djeca imaju mlijeko, sir. Ipak smo na selu… Prilagođavaćemo se situaciji u kojoj smo se našli. Imamo malu farmu svinja, tako da nam mesnih proizvoda neće faliti, a možemo i ponekome pomoći ako bude potrebno”.

Milić, koji je i veliki proizvođač krompira, kazao je da je prethodne noći mraz uništio zasade ranog krompira.

“Krompir je trebalo da se za mjesec, mjesec i po pojavi na tržištu. Na svu ovu muku se nadovezalo i to. Žalim što možda neću uspjeti tržištu da isporučim 500 tona krompira, nego možda samo stotinu”.

Odbornik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Tuzi Elvir Kajošević, kazao je da je prema saznanjima koje imaju - situacija u Malesiji ozbiljna i veoma teška.

Tuzi
Tuzi(Foto: Savo Prelević)

“Stanovnici Malesije su shvatili ozbiljnost i poštuju maksimalno mjere koje su preporučile nadlezne institucije. Svi su u svojim kućama, sve institucije, prodavnice, sve je zatvoreno”.

I on je naglasio da je Opština formirala kordinacioni štab koji će građanima dostavljati neophodne namirnice i ljekove na kućnu adresu.

“Zato apelujem na građane da budu strpljivi, da ispoštujemo izolaciju. Ovo će proći bez posljedica ako poštujemo preporuke Ministarstva zdravlja. U Malesiji je situacija alarmantna, jer je, kao što znamo, nekoliko ljudi bilo pozitivno na koronavirus. Odmah nakon objave tih saznanja, podršku smo dobili od Vlade, Glavnog grada, jer, rečeno je - ovo je borba za spas Malesije, ali i čitave Crne Gore”, kazao je Kajošević.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša, u utorak veče saopštio je da je od 34 ispitana uzorka tog dana 18 bilo pozitivno na koronavirus, od kojih je čak 15 iz Tuzi.

“Situacija je jako opasna. Radi se o jako infektivnom virusu koji se jako lako širi i može da inficira veliki broj ljudi”, rekao je Mugoša.

Direktror Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković iste večeri upozorio je stanovnike Tuzi da ih vreba užasna epidemija i da zato svaki građanin mora ostati kući:

“Mora da ostane ako misli na porodicu, potomstvo, komšije, prijatelje i rođake. Možemo pobijediti samo ako budemo disciplinovali i radili svoj posao”.

Istu poruku poslao je i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutim Simović.

“Građani Tuzi od večeras svi u kuće bezuslovno. Počinjemo bitku za Tuzi i bitku za cijelu Crnu Goru”, poručio je Simović.

Đeljošaj: Nije se išlo u Zetu u nabavku

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj juče je demantovao informaciju da su građani Tuzi, zbog blokade puta prema Podgorici, nesmetano koristili put prema Zeti i išli u nabavku u susjednu gradsku opštinu.

“To je dezinformacija. I mi smo imali takvu informaciju jutros, ali smo je provjerili. To nije tačno”, kazao je Đeljošaj.

Nimanbegu: Ostanite kući, nijeste sami

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, poručio je građanima Tuzi i Malesije da izazov sa kojim su se suočili mogu prevazići žrtvom, disciplinom, mudrošću i solidarnošću.

“Žrtva koju su vam preporučile zdravstvene ustanove je sljedeća: Ostanite kući”.

Dodao je da je cijela Crna Gora solidarna sa građanima Tuzi i Malesije.

“Nijeste sami”, poručio je Nimanbegu.

Tri hiljade paketa pomoći za domaćinstva u Tuzima

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić počela je sinoć sa uručivanjem Opštini Tuzi tri hiljade paketa pomoći namijenjenih domaćinstvima iz te opštine.

Namirnice namijenjene građanima Tuzi
Namirnice namijenjene građanima Tuzi(Foto: gov.me)

Iz izvršne vlasti saopšteno je da je odluka donijeta nakon mjera koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti preduzelo u pogledu zaštite zdravlja građana Tuzi i neophodnost hitne reakcije za podršku domaćinstvima.

“Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su sa računa za donacije Nacionalnog koordinacionog tijela, a Opštini Tuzi biće isporučena radi njihove distribucije građanima”, saopšteno je iz Vlade.

Prijava protiv četiri osobe zbog toga što su napustile Tuzi

Tuzi
Tuzi(Foto: Savo Prelević)

Policija u Podgorici podnijela je dvije krivične prijave protiv četiri osobe koje su uprkos zabrani putničkog međugradskog saobraćaja napustili teritoriju Opštine Tuzi i boravile u Podgorici.

“Policija je u jednom marketu u Podgorici u naselju Konik zatekla lica D. G. i V. G. koja su prekšila mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja i napustila opštinu Tuzi. Osim toga, dva lica sa prebivalištem u Tuzima, A. Lj. i V. Lj., su zatečena u Podgorici u naselju Zeta u jednom marketu. Oni su prekršili mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja”.

U saopštenju piše da je tužilac naložio da se te osobe isprate na adresu stanovanja i da se protiv njih podnesu krivične prijave zbog sumnje da su počinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Bonus video: