Tužilački savjet: Predlog preuranjen, Stankoviću nije istekao mandat

Pojedini članovi Tužilačkog savjeta smatraju da sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva nema zakonsko ovlašćenje da predlaže vršioca dužnosti već konkretno rješenje utvrđuje Tužilački savjet.
10123 pregleda 25 komentar(a)
Članica Tužilačkog savjeta Ranka Čarapić dolazi na sjednicu, Foto: Luka Zeković
Članica Tužilačkog savjeta Ranka Čarapić dolazi na sjednicu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2019. 19:15h

Na današnjoj sjednici Tužilačkog savjeta, dnevni red kojim je predviđeno da se izabere vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) nije dobio potrebnu većinu, saznaju "Vijesti".

Tužilački savjet odbio je da raspravlja o predlogu sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva da se za vršioca dužnosti izabere aktuelni VDT Ivica Stanković zbog toga što je po mišljenju pojedinih članova Tužilačkog savjeta ovaj predlog preuranjen jer aktuelnom VDT još nije istekao mandat.

Osim toga, pojedini članovi Tužilačkog savjeta smatraju da sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva nema zakonsko ovlašćenje da predlaže vršioca dužnosti već konkretno rješenje utvrđuje Tužilački savjet.

Stankoviću, mandat ističe 7. oktobra.

Tužilački savjet je zvanično saopštio da je vanredna sjednica Tužilačkog savjeta odložena jzbog mišljenja dijela članova Tužilačkog savjeta da je preuranjeno donošenje odluke o izboru-određivanju vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, jer nije isteklo vrijeme na koje je izabran Vrhovni državni tužilac.

"Javnost će biti obaviještena o nastavku sjednice", navodi se u saopštenju.

Ivica Stanković
Stanković(Foto: Savo Prelević)

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

Aneta Spaić
Članica Tužilačkog savjeta Aneta Spaić(Foto: Luka Zeković)

Članom 48 Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da isto lice može biti birano za vrhovnog državnog tužioca najviše dva puta.

Po isteku vremena na koje je izabran i prestankom funkcije Vrhovnog državnog tužioca kad to sam zatraži, Vrhovni državni tužilac ostaje kao državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

U slučaju iz prethodnog stava ovog člana Zakona, kao i u slučaju ostavke ili razrješenja, Tužilački savjet određuje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca iz reda državnih tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Bonus video: