U Baru neće plaćati 20 posto veći porez na nepokretnosti

Do ove izmjene došlo je na osnovu nedavno jednoglasno usvojenih Zaključaka Skupštine Opštine Bar, a koje je predložio odbornički klub SNP
157 pregleda 2 komentar(a)
Bar, Topolica, Foto: Radomir Petrić
Bar, Topolica, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.06.2017. 14:54h

Vlada Crne Gore je izmijenila Uredbu o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti. Ona sada u jednom dijelu glasi da, ukoliko je prema podacima Zavoda prosječna tržišna cijena m² nepokretnosti u odnosu na prethodnu godinu povećana za više od 20 posto, opština poresku osnovicu za obračun poreza na nepokretnosti može utvrditi “na osnovu prosječne tržišne cijene m² nepokretnosti za tri godine koje prethode godini za koju se porez utvrđuje, a koje objavljuje Zavod”.

Do ove izmjene došlo je na osnovu nedavno jednoglasno usvojenih Zaključaka Skupštine Opštine Bar, a koje je predložio odbornički klub SNP. U Zaključcima SO Bar od 27. aprila, navodi se da je prema Monstatu prosječna tržišna cijena od 1.500 eura za m² stambenog objekta u Baru za 2017. daleko iznad prosječne cijene utvrđene za Podgoricu i Budvu, “što se smatra nerealnim”, te da bi ona dovela do 20 posto uvećanog poreza na nepokretnosti za 2017.

"Zbog toga je postojala ozbiljna prijetnja da Barani drugu godinu zaredom plaćaju veći porez na nepokretnosti od svih ostalih građana Crne Gore, no, zahvaljujući inicijativi Kluba odbornika SNP-a, neće morati da plaćaju namet koji je Monstat želio da im ispostavi u vidu nerealnog određivanja osnovice za obračun poreza na nepokretnosti. Našom inicijativom zaštićeni su interesi građana Bara, odnosno zaustavljena namjera da se na njihova pleća zbog nerealno određene prosječne cijene m2 stana u novogradnji ponovo prevali dodatni teret u vidu povećanje tog poreza od 20 posto," izjavila je ovim povodom inicijatorka usvajanja ovih zaključaka SO, predsjednica odborničkog kluba SNP u Baru Snežana Jonica.

U Zaključcima SO Bar navedeno je da je objavljena prosječna tržišna vrijednost m² stana u Baru u 2015. bila 1.246 eura, i da je bila osnovica za utvrđivanje poreza na nepokretnosti za 2016, te da je i ta cijena bila iznad prosječnih tržišnih cijena kvadratnog metra u ostalim opštinama u Crnoj Gori. Jonica dodaje da je pokazatelj pada cijena stambenih objekata u novogradnji i podatak da je prosječna cijena m² stana u novogradnji u Crnoj Gori u 2016. bila 1.011 eura, “manja za 7,2 posto u odnosu na 2015. godinu”

"Prvobitno utvrđena Monstatova prosječna cijena m² u novogradnji za Bar u 2016. nerealna je i zato što je utvrđena na uzorku koji nije reprezentativan zbog malog prometa stanova, te metodologijom kojom je određeno koji se stanovi uzimaju u obzir prilikom utvrđivanja prosječne cijene. Zbog svega toga je SO Bar i predložila Vladi Crne Gore da donese ove izmjene Uredbe o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti. Mora se voditi računa o standardu poreskih obveznika, ukupnoj ekonomskoj situaciji, eliminisanju biznis barijera i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta," zaključila je Jonica.

Bonus video: