U Budvi niče novi hram - Vijesti.me
AMFILOHIJE NAJAVIO GRADNJU NAJVEĆEG HRAMA NA TOM DIJELU JADRANA

U Budvi niče novi hram

Mitropolit crnogorsko-primorski najavio gradnju najvećeg hrama na tom dijelu Jadrana, tik uz supermarket HDL-a

Projektovani izgled hrama
Projektovani izgled hrama

Mitropolija crnogorsko-primorska započeće gradnju velikog hrama posvećenog Svetom apostolu Marku, na dobru crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici.

To je za „ Vijesti“ kazao mitropolit Amfilohije, potvrdivši da je projekat pravoslavnog hrama gotov, te da Budva zaslužuje takavu jednu svetinju.

Gradnja hrama predviđena je na mjestu gdje se trenutno nalazi gradska kapela, koju je Opština mimo odobrenja Mitropolije izgradila, da bi je potom crkva dozvolila da ostane, ali da mora da bude izmještena kada bude planirana gradnja hrama, koji je nekada na tom mjestu postojao. Hram se planira tik uz supermarket HDL-a, koji će se uskoro graditi na crkvenoj zemli, koju je Mitropolija ustupila u decenijski zakup ovom lancu prodavnica, a od zakupnine planira da uloži u gradnju hrama.

„Ako Bog da, gradićemo hram apostola Marka, to sada i od vas Budvana zavisi. I treba da se sagradi, jer je to najstariji hram koji je bio. Vrijeme je da se taj hram obnovi. Apostol Marko je preko onog lava (prim aut. Sveti Marko se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti), a lav je u grbu Crne Gore. Ako hoćemo da osveštamo i grb Crne Gore na pravi način, onda treba da gradimo i hram Svetog apostola Marka“, kazao je mitropolit.

Prema njegovim riječima hram će biti ukras Budve.

„Vidio sam da je Budva izrasla u veliki grad. Taj hram će biti ukras Budve i njena duša. Jer, stara Budva, gdje su hramovi i rimokatolički i naš, Svete trojice, a sada ovdje treba da se sagradi pravi hram posvećen apostolu Marku, svjedoku vječne i neprolazne ljubavi“, kazao je Amfilohije, i naveo da je potrebno da kapela bude izmještena jer se tu nalazi bez blagoslova.

Glavna gradska arhitektica nedavno je dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL, koji će biti izgrađen na crkvenoj zemlji. Iako su idejnim rješenjem predviđene dvije faze, jedna koja podrzumijeva gradnju supermarketa, i druga 59 stanova, kako je „Vijestima“ rečeno u Opštini, do gradnje stambenih prostora navodno neće doći.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljade eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

A za zeleno svjetlo da se gradi supermarket glasalo je deset odbornika vladajuće koalicije i to šest redova DF-a, tri iz Crnogorske, SNP, i nezavinsni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika - sedam iz Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL-u proda opštinska zemlja. Ukupna površina crkvene zemlje, na kojoj će biti izgrađen hram, ali i supermarket je 4 518 kvadrata.


Vidi sve komentare