U crnogorska skijališta uloženi milioni, a još se gleda u nebo

Skijaška sezona još nije počela na državnom skijalištu “Kolašin 1600”, na susjednom privatnom “Kolašin 1450” radi samo jedna staza
14058 pregleda 39 komentar(a)
Skijanje samo na jednoj stazi: “Kolašin 1450”, Foto: Dragana Šćepanović
Skijanje samo na jednoj stazi: “Kolašin 1450”, Foto: Dragana Šćepanović

Država je uložila 17 miliona eura u ski-centar “Kolašin 1600”, ali skijaška sezona još nije počela zbog nedostatka snijega.

Slično je i na susjednom, skijalištu u privatnom vlasništvu ski-centru “Kolašin 1450”, gdje je trećeg dana 2020. godine radila praktično samo jedna staza.

Ukoliko uskoro ne bude značajnijih padavina, a meteorolozi ih ne najavljuju, trud uložen u pripremu sezone mogao bi biti uzaludan, upozoravaju turistički poslenici u Kolašinu.

U nebo podjednako gledaju i turisti.

“Zasada je lijepo, ali bi uskoro, ukoliko ne padne snijeg, moglo biti vrlo dosadno na skijalištu. No, to je viša sila. Sad više ne zavisi ništa od vlasnika ski-centara. Vidi se da je mnogo uloženo, ali bez snijega - ne znači mnogo“, kazao je reporterki “Vijesti” gost iz Albanije.

Kolašin 1600”
Panorama skijališta “Kolašin 1600”(Foto: Dragana Šćepanović)

U petak je na oba ski-centra bilo tek nekoliko stotina gostiju. To je izuzetno malo u vrijeme kada su u Kolašinu, obično, popunjeni svi smještajni kapaciteti.

Na Bjelasici je najviše albanskih turista, smještenih u hotelima.

Domaći gosti, iako informisani da nema dovoljno snijega, kažu da su došli “zbog planine“, ali da se neće zadržavati jer nema snijega.

“Volimo planinu. Imamo malu djecu, pa je odlično za sankanje. Vraćamo se danas nazad, svakako nećemo plaćati noćenje u Kolašinu dok ne bude moguće skijati”, kazao je gost iz Bečića.

Grupa mladih iz Podgorice bila je znatno više razočarana. Kazali su da nijesu ni raspakivali opremu kad su s parkinga vidjeli da je samo jedna staza otvorena. Rekli su da će ostati tek toliko da popiju piće. Posjetioci hvale dobro održavan put, bogatu gastro ponudu, ali i činjenicu da su cijene slične lanjskim.

Kolašin 1450
Dobre su i sanke kad nema skijanja: "Kolašin 1450"(Foto: Dragana Šćepanović)

U ski-centru “Kolašin 1450”, kako je “Vijestima“ kazala direktorica Dijana Bulatović, u funkciji je ski-lift “Jezerine” i bebi-lift. To je svega nekoliko od ukupno 16,5 kilometara skijaških staza na tom dijelu Bjelasice.

Na tom skijalištu, čiji je kapacitet više od 5.000 skijaša na sat, gosti su u petak vrijeme provodili, uglavnom, u restoranu, ili koristeći mogućnost panoramske vožnje.

“Zadovoljni smo brojem gostiju, s obzirom da nema snijega. Naročito je bilo lijepo za djecu, koja su koristili mogućnosti skijanja na stazi za početnike, ili su se sankala. Zasada je moguće koristiti još i ski-lift ‘Jezerine’. Nadamo se padavinama, mnogo je uloženo u pripremu sezone“, rekla je ona.

Kada je u itanju državni ski-centar, “Kolašin 1600”, u funkciji je samo nova staza za početnike, ali na njoj u petak gotovo da nije bilo skijaša. Na snijegu su bili uglavnom mališani na sankama i njihovi roditelji...

Kolašin 1600
Radi samo staza za početnike: "Kolašin 1600"(Foto: Dragana Šćepanović)

Uprkos svemu, direktor Saša Jeknić kaže da je zadovoljan brojem gostiju minulih dana.

“Većina naših gostiju vrijeme su provodili u restoranu “Troglava”, gdje je na raspolaganju veliki broj domaćih specijaliteta. Svakako neizostavni dio doživljaja je bila panoramska voznja šestosjedom i predivan pogled. U iščekivanju snijega i otpočinjanja sezone skijanja, ove dane koristimo kako bi se što bolje pripremili za obaveze koje nam dolaze“, kazao je on.

Prema ranijim planovima, sistem za vještačko osnježavanje trebalo bi da se radi na proljeće.

U lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) objašnjavaju da su veliki hoteli gotovo popunjeni, ali da privatni smještaj bilježi nešto slabiju posjetu.

Direktor TO Aleksandar Vlahović kaže da je razlog - nedostatak snijega.

Nadležni tvrde da će, i pored nikad obimnijih priprema za sezonu, morati da se pomire sa činjenicom da će im “viša sila“ ponovo diktirati popunjenost kapaciteta. Zasada se rezervacije ne otkazuju, ali strahuju šta će se desiti nakon božićnih praznika ako ne padne snijeg.

Država planira da uloži 33 miliona

Prema zvaničnoj Internet stranici Skijališta Crne Gore, procijenjena ukupna vrijednost investicije u ski-centar “Kolašin 1600” je 22 miona eura.

“Do sada je investirano 17, dok se do kraja 2020. godine očekuje ukupna realizacija... Dodatno će biti uloženo 11 miona eura na na izgradnji žičare K7, kao i devet i po kilometara staza, kojima će se uvezati ‘Kolašin 1600’ i ‘Kolašin 1450’.

Ignorisano upozorenje o promjeni klime i manjku snijega

Odlukom da razvija skijališta sa stazama mahom ispod 1800 metara nadmorske visine, država je ignorisala Nacionalnu strategiju za klimatske promjene iz 2015. godine, u kojoj piše da su klimatske promjene najveća prepreka razvoju zimskog turizma u Crnoj Gori.

“Vijesti” su ranije objavile da u strategiji piše da će se snježne padavine do 2030. godine smanjiti za 25 odsto, a potom i za 50 procenata. Strategija predlaže pomjeranje skijaških staza na nadmorske visine iznad 1.800 metara i više ulaganja u sisteme za vještački snijeg.

Bonus video: