U Mojkovcu očekuju investitore na Babića polju

Opština otvara biznis zonu i nudi podsticajne mjere za sve koji su spremni da ulažu u otvaranje novih radnih mjesta
2056 pregleda 1 komentar(a)
Biznis zona u Mojkovcu
Biznis zona u Mojkovcu

Biznis zona „Babića polje“ u Mojkovcu uskoro će biti mnogo privlačnija investitorima, ocijenili su iz Opštine.

Navode da su u toku su obimni radovi na komunalnom opremanju, a definisane su i podsticajne mjere koje pružaju odlične uslove za sve koji se odluče da ulažu u otvaranje novih radnih mjesta.

“U toku je izgradnja saobraćajnice sa vodovodnom i fekalnom kanalizacijom. Vrijednost tih radova je oko 740.000 eura, a izvođač je IGP ‘Fidija’. Takođe, izabran je i izvođač radova na izgradnji trafostanice koja će služiti potrebama potencijalnih investitora. Sa početkom radova na komunalnom opremanju biznis zone intenziviralo se i interesovanje potencijalnih investitora za ulaganje u Mojkovcu“, kaže predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Urađen je Detaljni urbanistički plan „Babića Polje 2 - dio Biznis zona“, gdje se, kako je objasnio, utvrđuje javni interes za izgradnju planiranih objekata i uređenje prostora.

Prema njegovim riječima, lokalnim vlastima je jasno da bez dobre infrastrukture i preduslova za investiranje ne može biti ni konkretnih aktivnosti od strane investitora.

Među podsticajnim mjerama za investitore je i zakup zemljišta po cijeni od 0,05 eura po kvadratu za obavljanje proizvodne djelatnosti i trgovine na veliko. Takođe, i oslobađanje od plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za investitore koji zaposle više od 10 radnika.

“Za 85 odsto smanjena je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za investitore koji zaposle od šest do 10 radnika. Ta naknada umanjena je za 70 odsto za zapošljavanje od tri do pet radnika. Takođe, visina poreza na nepokretnost umanjena je za 80 odsto za vrijeme zakupa zemljišta“, objašnjavaju u Opštini.

Napominju da je uredbom o podsticanju direktnih investicija definisano da se sredstva za podsticanje investicija dodjeljuju na osnovu javnog oglasa. To važi za „investicione projekte, čija je minimalna vrijednost ulaganja pola milona eura i kojima se obezbjeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta u roku od tri godine“.

“Visina sredstava koja se dodjeljuje na osnovu javnog oglasa varira od 3.000 do 10.000 eura po novom radnom mjestu, u zavisnosti od propisanih kriterijuma. Predviđena je i mogućnost povraćaja sredstava uloženih u izgradnju infrastrukture koja je neophodna za realizaciju investicionog projekta“, objašnjavaju u mojkovačkoj lokalnoj upravi.

Bonus video: