U Moskvi je sumnjiče za milionsku prevaru, u Budvi ima školu

Direktorica nekoliko udruženja i privatne škole u Rusiji Tatjana Danilina Petrovna, koja je prijavljena moskovskoj policiji zbog zloupotreba, proširila biznis u Crnoj Gori
285 pregleda 15 komentar(a)
Bakalavr škola, Foto: Vuk Lajović
Bakalavr škola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.12.2012. 09:19h

Prije nego je ojadila roditelje i 220 đaka ostavila na ulicama Moskve usred školske godine, Ruskinja Tatjana Danilina Petrovna otvorila je prošlog ljeta u Budvi vrtić i školu, koji i danas rade sa svim dozvolama Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Tatjana Danilina (60) je u Moskvi vlasnica holdinga “Bakalavr”, u čijem posjedu je privatna škola “Uspenski licej” i nekoliko vrtića, u koje idu djeca čiji roditelji imaju dublje džepove.

Afera je izbila, kako su objavili ruski mediji, kada su profesori u školi jesenas stupili u štrajk, nakon što četiri mjeseca nijesu dobili plate. Ispostavilo se zatim da ni kirija u zgradi gdje je škola smještena nije podmirena pola godine.

Škola je smještena u nekadašnjem predstavništvu ruske kompanije „Mirax” na glavnom bulevaru

Kako je “Vijestima” rečeno, obuka se obavlja po programima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja koje je propisalo Ministarstvo za obrazovanje i nauku Ruske Federacije.

Anastasija, koja je dočekala ekipu "Vijesti” u školi, pokazala je da ta ustanova, koja je dobila i rješenje Ministarstva prosvjete Crne Gore, radi normalno.

"Mi smo potpuno finansijski nezavisna ustanova od „Bakalavra” u Moskvi, to je holding i samo je problem u jednoj od tri škole. Ostale dvije škole i šest vrtića rade normalno. Mi se sami finansiramo i od toga radimo. Imamo oko 20 djece u vrtiću, desetak u nižoj školi, i troje od devetog do 11. razreda”, kazala je Anastasija.

Ona je rekla i da je škola otvorena za crnogorsku djecu, koja mogu učiti i ruski jezik.

Danilina je novac zgrnula tako što je roditeljima nudila "pogodnosti” za avansne uplate, pa su najveći popust imali oni koji su uplaćivali tri godine unaprijed

Škola je inače smještena u nekadašnjem predstavništvu ruske kompanije „Mirax” na glavnom bulevaru.

Mediji u Moskvi pišu da je Tatjana Danilina magistarka pedagoških nauka, direktorica NVO „Obrazovni forum” i Metodičkog centra za razvoj obrazovanja.

Ona je u Rusiji profitirala sa oko 100 miliona rubalja, odnosno 2,5 miliona eura, a nešto više od toga duguje zbog neplaćanja obaveza u „Uspenki liceju”. Kada su joj roditelji te škole priprijetili policijom, ona je uzvratila da će im djecu ostaviti bez diploma jer je licenca za školu njeno privatno vlasništvo.

Danilina je novac zgrnula tako što je roditeljima nudila "pogodnosti” za avansne uplate, pa su najveći popust imali oni koji su uplaćivali tri godine unaprijed, dok je nešto manji bio za dvije školske godine.

Tako je ona zaradila, kako su objavili ruski mediji, oko 100 miliona rubalja. Mjesečno je škola imala oko 3.000.000 rubalja čistog profita, utvrdili su roditelji djece koja su ostala na ulici, nakon što je izbila afera.

Kada su na Savjetu roditelja pitali vlasnicu šta je uradila sa parama, ona im je odgovorila da ne zna i da je „ profesorka, a ne biznismen”.

Pozvala se i, kako su prenijeli mediji, na “uticajne ljude” i zaprijetila im da je “bolje da se sa njom ne kače”. Oni su, međutim, na kraju procijenili da je ipak bolje da odu u policiju. O sudbini ove Ruskinje nema novih informacija, a gdje je nije rekla ni njena kćerka.

Bonus video: