U Pljevljima zatvoren Ljetnji vojni kamp za mlade

Ove godine, jedna od novina je bila i učesce petoro polaznika iz Makedonije, čime je kamp dobio regionalni karakter
127 pregleda 0 komentar(a)
Ljetnji vojni kamp za mlade, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ljetnji vojni kamp za mlade, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 29.07.2018. 15:28h

Danas je u kasarni ”Vladimir Knežević Volođa“ u Pljevljima održana ceremonija zatvaranja Ljetnjeg vojnog kampa za mlade. U pitanju je projekat koji Ministarstvo odbrane uspješno realizuje već treću godinu za redom.

Ove godine, jedna od novina je bila i učesce petoro polaznika iz Makedonije, čime je kamp dobio regionalni karakter, kazali su iz Ministarstva.

Obraćajući se učesnicima kampa, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović je poručio: ”Ponosni smo što smo imali uzorne učesnike, koji su svojim trudom, zalaganjem i zainteresovanošću ostavili odličan utisak u našim jedinicama. Kohezija, timski rad i istrajnost koju ste pokazali u rješavanju svakodnevnih zadataka oslikavaju pravog vojnika, koji je spreman da se suoči sa izazovima i zahtjevima.”

Istakao je da su opravdali ukazano povjerenje, časno i dostojanstveno nosili uniformu.

Izrazio je nadu da će neki od učesnika ponovo biti u prilici da zaduže uniformu, kao kadeti ili vojnici po ugovoru, “kako biste služili našoj domovini Crnoj Gori i bili ponos svih koji su se kroz vjekove borili za njeno očuvanje i nezavisnost”.

"Državni sekretar Ministarstva obrane Republike Makedonije, NIkolić je poručio da je ovaj vid saradnje samo jedan u nizu pokazatelja odličnih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Republike Makedonije u oblasti odbrane, ali svakako predstavlja podstrek da u budućnosti zajedničkim snagama djelujemo u cilju približavanja Vojske i vojnog poziva mladima", stoji u saopštenju Ministarstva.

Tokom kampa, kako navode iz tog Vladinog resora, učesnici su učili o vrijednostima koje njeguje Vojska, razvijali takmičarski duh, imali fizičku obuku i savladali tehnike rasklapanja i sklapanja pješadijskog naoružanja.

"Zatim su prošli Taktičku obuku, što podrazumijeva postupke i načine kretanja vojnika u borbi, a pohađali su i predmet Topografija, na temu orijentacije i snalaženja u prirodi. Sve je krunisano trodnevnim logorovanjem, raftingom i alpinističkom obukom. Za pet najboljih polaznika Ministarstvo odbrane Crne Gore je kroz bilateralnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Velike Britanije obezbijedilo posjetu Centru za obuku kadeta u Londonu", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: