U Podgorici protest za spas rijeka

Tokom Balkan Rivers Tour inicijative kajakaši obilaze rijeke na kojima je planirana izgradnja HE
215 pregleda 3 komentar(a)
Morača, akcija, Foto: Andraž Fijavž Bačovnik
Morača, akcija, Foto: Andraž Fijavž Bačovnik
Ažurirano: 19.09.2018. 14:02h

Simbolično, 20. septembra, na datum kada Crna Gora obilježava 27. godinu kako se samoproglasila ekološkom, inicijativa za spas rijeka Balkana, Balkan Rivers Tour, u Podgorici će organizovati protest protiv izgradnje hidrocentrala.

Tokom Balkan Rivers Tour inicijative, kajakaši tokom nekoliko dana obilaze rijeke na kojima su vlade države regiona planirale izgradnju hidrocentrala.

Ekipa Balkan Rivers Toura će u Crnoj Gori boraviti pet dana. Nakon Podgorice, boraviće tri dana u kampu “Grab”, gdje će biti organizovan Kajak fest, a posjetioci će imati priliku da pogledaju kratki dokumentarac “The Undamaged”, film koji govori o tome da rijeke moraju ostati takve kakve su - zapanjujuće, čiste i neoštećene. Isti film će 25. septembra biti u prilici da vidi i publika u Nikšiću, gdje je takođe zakazan protest. Dan ranije, Balkan Rivers Tour će u Šavniku organizovati događaj za spas rijeke Bukovice.

Inicijativa za spas rijeka Balkana, ove godine je 7. septembra krenula iz Albanije, sa rijeke Vjose, jedne od posljednjih velikih rijeka slobodnog toka u Evropi. Izgradnja hidrocentrala na toj rijeci zasad je obustavljena, zahvaljujući protestima građana, civilnog sektora i inicijativi Balkan Rivers Tour.

Inicijativa za spas rijeka Balkana završava u Sloveniji, 9. oktobra.

Bonus video: