U Ulcinju sat parkinga od 40 do 60 centi

U Ulcinju neće biti besplatnih parking mjesta na bulevarima od sredine juna, ako Skupština usvoji predloženu odluku
1494 pregleda 0 komentar(a)
Parking trenutno besplatan, Foto: Samir Adrović
Parking trenutno besplatan, Foto: Samir Adrović

Parking na glavnim ulcinjskim bulevarima i ulicama već od sredine juna koštaće od 40 do 60 centi po satu, ako odbornici u srijedu daju zeleno svjetlo.

Pred njima će se naći predlog odluka o regulisanju saobraćaja, povjeravanju upravljanja javnim prostorom za parkiranje vozila “Parking servisu“, davanju saglasnosti na cjenovnik te firme i dopuna odluke o javnim parkiralištima.

“Vijestima” je to potvrdio v. d. direktor Parking servisa Aleksandar Jacović, koji je napomenuo da je u toku i tenderska procedura za nabavaku “pauka“ koju vodi i finansira Opština.

“Već narednih dana, postavićemo vertikalnu signalizaciju u I i II drugoj zoni. Krajem mjeseca, u saradnji sa kompanijom T-com, počećemo probni rad sistema”, kazao je Jacović.

Osim “Parking servisu”, dodao je on, vozilo “pauk“ biće na raspolaganju i komunalnoj policiji.

Prema elaboratu, koji je izradila beogradska firma “Metroparking“, I zona definisana je na glavnoj ulici, od restorana Palma do Holegra na Pristanu, gdje će sat parkinga, ukoliko Skupština da saglanost na cjenovnik, koštati 60 centi.

Drugu zonu predstavlja Bulevar braće Frašeri, većina saobraćajnica iz Totoša, Nove Mahale, Meteriza i Pinješa koje se ukrštaju sa glavnom ulicom i centar Štoja. Planirano je da u toj zoni sat parkinga košta 40 centi.

Zonirana područja raspolažu sa oko 1.100 parking mjesta, a “Parking servis” će raspolagati i sa dodatnim, posebno urađenim parkiralištima, na kojima će cijena biti kao u I zoni. Jacović je kazao da će zimski cjenovnik biti jeftiniji i do 40 odsto.

Pozvao je vlasnike kuća i stanova u zoniranim područjima da tokom probnog rada dođu u kancelarije preduzeća kako bi sve potrebne informacije dobili iz “prve ruke“ i eventualno zaključili ugovore po povoljnim uslovima.

“Svi vlasnici kuća i stanova u zoniranim područjima, mogu zakupiti parking za deset eura mjesečno i parkirati svoje vozilo bilo gdje i bilo kad u zoni kojoj pripadaju”, kazao je Jacović.

Osobe sa invaliditetom, napomenuo je, oslobođene su plaćanja, kao i vlasnici motora, za koje će biti obilježene posebne površine u zonama.

Prema zakonu, predviđeno je i akademsko vrijeme, odnosno, tolerancija u trajanju od 15 minuta od momenta parkiranja.

“Parking servis” će u početku zapošljavati više od 20 radnika koji će dominantno biti na terenu dok je tokom sezone i većih gužvi, kako je kazao Jacović, moguće angažovanje dodatne radne snage.

Nadzorni organ “Parking servisu” je Sekretatrijat za komunalne djelatnosti koji vodi Mustafa Gorana.

Bonus video: