Učenici OŠ "Dušan Bojović" učili o biološkoj raznovrsnosti Župe: Znanje iz prirode, znanje za prirodu

Asistentkinja projekta, Radmila Bajagić, upoznala je učenike sa aktivnostima koje su usmjerene na jačanju kapaciteta za zaštitu biodiverziteta u Župi i u Crnoj Gori
1211 pregleda 1 komentar(a)
Učenici OŠ Dušan Bojović, Foto: NVO Morakovo
Učenici OŠ Dušan Bojović, Foto: NVO Morakovo

Učenici devetog razreda Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz Župe nikšićke imali su priliku da zahvaljući profesorici biologije, Oliveri Lučić, saznaju nešto više o bogatoj biološkoj raznovrsnosti kraja u kome žive, kao i Crne Gore, kao i da, putem kviza, provjere znanje i osvoje simbolične nagrade. Predavanje je organizovala NVO „Morakovo“ u sklopu projekta “Značaj očuvanja biodiverziteta u Župi nikšićkoj”.

Predavanje naslovljeno „Znanje iz prirode, znanje za prirodu“, bilo je prilika da prof. Lučić, koja je bila učenica škole u Župi a sada predaje u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću, upozna učenike koje to prirodne specifičnosti krase Župu i kako svi zajedno, na lokalnom i nacionalnom nivou, mogu pomoći da odlika ekosistema u tom kraju i dalje bude raznovrsnost.

Asistentkinja projekta, Radmila Bajagić, upoznala je učenike sa aktivnostima koje su usmjerene na jačanju kapaciteta za zaštitu biodiverziteta u Župi i u Crnoj Gori.

„Poboljšanje i povećanje zaštićenih područja može obnoviti staništa i spasiti krhke ekosisteme. Lokalni i nacionalni napori na zaštiti biološke raznolikosti trebalo bi se temeljiti na jakim naučnim dokazima i moraju izbjegavati negativni uticaj na lokalno stanovništvo“, istakla je Bajagić.

Prema njenim riječima, predavanja poput realizovanog doprinose edukaciji učenika koji na taj način postaju svjesni važnosti zaštite biodiverziteta.

Miloš Mrvaljević, direktor škole koja broji 358 učenika, istakao je da učenici te vaspitno-obrazovne ustanove ostvaruju zapažene rezultate u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima, kao i da se na sekciji za održivi razvoj praktično upoznaju sa konceptom održivog razvoja i načelima održivosti.

Projekat “Značaj očuvanja biodiverziteta u Župi nikšićkoj” sprovodi se kroz aktivnost dodjele malih grantova projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region/Zelena ekonomija za razvoj regiona, koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: