UCG: Promjene pri puštanju u rad novog portala razlog lošeg plasmana

Iz UCG ističu i da od oktobra mjeseca do danas stranica UCG bilježi konstantno rastući trend u pozicioniranju, ali da je od jula do oktobra mjeseca zabilježen značajan pad koji je rezultirao gorim plasmanom
98 pregleda 1 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.01.2018. 19:56h

Nakon što je slabiji plasman u kategorijama koje se odnose na "vidljivost" i "otvorenost" uticao na to da Univerzitet Crne Gore padne za 1.010 mjesta na januarskoj listi svjetskih univerziteta Webometrics, pa je sada na 3380. poziciji od ukupno 11.998 univerziteta, iz UCG su pojasnili da je puštanje u rad novog integrisanog web portala uzrokovalo tehničke promjene, kao posljedicu izmjene postojeće infrastrukture koju pretraživači korišćeni od strane Webometricsa nisu mogli prepoznati.

"U trenutku kada je postavljen novi sajt UCG, Google i ostali pretraživači nisu imali dovoljno informacija o njemu, a brojni dokumenti koji su se nalazili na ranijim sajtovima organizacionih jedinica i koji su bili veoma aktraktivni su uklanjani često iz neobjašnjivih razloga," navode iz UCG.

Generalno govoreći, kako dodatno objašnjavaju, pozicija univerziteta na Webometricsu se u najznačajnijem dijelu odnosi na prisustvo na internetu u smislu obima i kvaliteta elektronskih dokumenata na web stranici univerziteta i organizacionih jedinica.

Iz UCG ističu i da od oktobra mjeseca do danas stranica UCG bilježi konstantno rastući trend u pozicioniranju, ali da je od jula do oktobra mjeseca zabilježen značajan pad koji je rezultirao gorim plasmanom.

"Naime, novi sajt je zvanično aktiviran sredinom juna 2017. godine i gotovo cijela četiri mjeseca sve do oktobra 2017 godine, služio je samo za objavljivanje dnevnih vijesti kojih je bilo prilično u tom periodu, ali bez akademskih sadržaja i relevantnih elektronskih dokumenata, nastavnih materijala i slično," podsjećaju iz UCG.

Kako su kazali, UCG se već duži niz godina nalazi se među 10 odsto svjetskih univerziteta u Webometrics-ovoj kategoriji „izvrsnost“ (Excellence) koja se odnosi na objavljivanje i citiranost naučnih radova.

Prema najnovijim rezultatima rangiranja, koji su dostupni od januara 2018. godine, kako dodaju, Univerzitet Crne Gore je zadržao vrlo približnu poziciju u odnosu na ranije izvještaje i svrstava se približno među 2000 od preko 27.000 svjetskih univerziteta o kojima su prikupljani podaci.

"Tim Univerziteta Crne Gore u saradnji sa univerzitetskim jedinicama će intenzivno raditi na povećanju „vidljivosti“ i „otvorenosti“ web sajta Univerziteta Crne Gore, kroz povećanje broja elektronskih dokumenata na našem i engleskom jeziku, nastavnog materijala, naučnih radova, te modifikacijom i razvojem bolje funkcionalnosti web sajta," zaključili su iz UCG.

Bonus video: