Udruženje građana Virpazara apelovalo na Vladu da ne izda građevinske dozvole

Proces izdavanja dozvola na području nacionalnog parka da se obustavi do donošenja novog Prostornog plana posebne namjene za Skadarsko jezero, čija je izrada u toku
63 pregleda 3 komentar(a)
Porto Skadar Lake, Foto: NVO Green Home
Porto Skadar Lake, Foto: NVO Green Home
Ažurirano: 28.05.2018. 18:07h

Neformalno udruženje građana Virpazara uputilo je Vladi Crne Gore i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i nadležnim tijelima apel za obustavljanje procesa izdavanja građevinskih dozvola na području nacionalnog parka dok se ne donese novi Prostorni plan posebne namjene (PPPN) za Skadarsko jezero, čija je izrada u toku.

„Tražimo da se obustavi svaka gradnja, osim rekonstrukcije, na prostoru za koji se izrađuje PPPN NP „Skadarsko jezero“ i zahtijevaju promjene DSL „Mihailovići“ te da se zabrana gradnje primjenjuje sve do donošenja novog planskog dokumenta najduže do jedne godine“, navodi se u saopštenju građana.

Ističu da se ovakva praksa primjenjivala u svim odlukama za izradu prostornih planova posebne namjene, a posljednja 2013. godine o zabrani gradnje u NP “Prokletije”, koja je na snazi, sve dok se ne usvoji Prostorni plan za ovaj park.

Obustavu izdavanja građevinskih dozvola traže i zato što je područje pod međunarodnim sporom koji su pokrenuli.

“Prostor Mihailovića u čije okvire ulazi turističko naselje, je zajedno sa susjednim Porto Skadar Lake projektom predmet međunarodnog procesa po žalbi 2016/4 ispred tijela Savjeta Evrope”, navode. Ukazuju na brojne nedostatke Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za naselje Mihailovići, a od Vlade traže da revitalizuje postojeće turističke objekte, stara naselja i objekte

Bonus video: