Ugašen šumski požar na Grabovcu

0 komentar(a)
Požar Grabovac, Foto: SZS Tivat
Požar Grabovac, Foto: SZS Tivat
Ažurirano: 11.07.2017. 19:15h

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, nešto poslije 19 časova ugasili su šumski požar koji je oko 16.45 sati izbio u reonu Grabovca u blizini administrativne granice tivatske i opštine Kotor.

Vatra nošena vjetrom se širila u tri pravca - prema Plavom horizontu, Đuraševićima i prema manastiru Svetog Arhangela, a ugrožavala je i 35-kilovoltni dalekovod za Plave horizonte i Lušticu koji je privremeno morao biti stavljen van pogona dok je trajalo gašenje.

Prema riječima načelnika SZS Tivat Zorana Barbića u akciji je učestvovalo tridesetak pripadnika te Službe i DVD „Krtoli“ sa osam protivpožarnih vozila, a za obuzdavanje vatre utrošeno je stotinjak tona vode.

Vatra u kojoj je izgorelo oko 3 hektara makije i niskog rastinja nije pričinila veću štetu, iako je u jednom momentu prišla na oko 100 metra od kompleksa manastira kojeg su odbranili krtoljski vatrogasci.

Barbić je kazao da se privodi kraju i gašenje požara na bivšoj deponiji smeća na Lovanji koji se sa kotorskog, proširio i na tivatski dio tog lokaliteta. Nakon dogovora gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića i tivatske gradonačelnice Snežane Matijević, danas su tokom dana uz vatrogasce, angažovane i privatne kompanije sa građevinskim mašinama i kamionima „Magud“ i „Braća Tujković“ iz Grblja.

Oni su na zapaljeno smeće nanijeli nekoliko desetina tona zemlje jer je to bio jedini efikasan način da se ugasi vatra koja je tinjala duboko u naslagama otpada.

Bonus video: