Ugostitelj tuži PAM da mu vrati uzeti novac

NVO PAM je od 2012. godine naplaćivala od privatnih ugostitelja za emitovanje muzike po osnovu ugovora sa CTU, koji je Privredni sud proglasio ništavnim
307 pregleda 7 komentar(a)
kafe bar Mona Liza, Foto: Luka Zeković
kafe bar Mona Liza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2016. 18:46h

Podgorički ugostitelj Dejan Stanišić kazao je da će sudski goniti nevladinu organizaciju (NVO) “Prava autora muzike” (PAM), dok mu ne isplate sav novac koji su od njega nezakonito naplatili, kao i troškove sudskih postupaka, vođenih protiv njega zbog neplaćanja naknade za muziku ovoj organizaciji.

On i njegov pravni zastupnik Mirko Mićunović reagovali su na navode NVO PAM-a da ne moraju vratiti novac crnogorskim ugostiteljima, koji su od 2012. naplaćivali po osnovu ugovora sa Crnogorskim turistučkim udruženjem (CTU), koji je Privredni sud proglasio ništavinm.

Stanišić, vlasnik kafića “Mona Liza” tvrdi da je prevaren i da želi svoj novac nazad, kao i da želi da ga NVO PAM obavijesti šta su učinili sa tim sredstvima, koja, kako je, tvrdi, pročitao iz medija, nijesu uplaćivali autorima muzike.

“U početku sam plaćao jer sam mislio da su (PAM) stvarno organizacija za koju su se predstavljali, ali kada sam saznao da mi uzimaju pare koje sam mukom zaradio nezakonito, nijesam biše želio da im plaćam ništa. Ali ispostavilo se da je to organizovana grupa, od direktora te NVO do njihovih pravnih punomoćnika, koja nas je o jadu zabavila posljednjih nekoliko godina”, kazao je.

On je kazao da je razočaran u svoje kolege-ugostitelje iz Podgorice, koji nijesu digli glas proitiv “nepravde” nad njima, pa se ispostavilo da je njemu pripala “nezahvalna uloga da brani prava podgoričkih ugostitelja”.

Mićunović je ocijenio da reagovanje PAM-a potvrđuje dosadašnju “hajdučiju” ove NVO i naviku da zakonske odredbe tumače samo na “njihov način”.

“Da bi se neko pozivao na obavezu vraćanja iz člana 102 Zakona o obligacionim odnosima morao je izvršiti određenme obaveze, pa je neshvatljivo koju izvršenu obavezu NVO PAM zahtijeva od ugostitelja, kada im je jedino uručivao fakuture i upozorenja pred optuženje. Sa velikim zadovoljstvom će dobiti sa naše strane dopis blanko papira koji su na nas utrošili, jer nam drugih dobara nikada nijesu dali”, kazao je Mićunović

Smatra da je “evidentno” da prikrivaju činjenicu da su poslovali kao NVO, jer bi to potvrdilo sve njegove ranije navode da su radili i postupali nezakonito, naplaćivali neosnovana potraživanja i postupali bez legitimiteta.

Bonus video: