Ulcinjske pčele gladne: Komšije iz Albanije beru pelin, čupaju ga i presađuju

"Iz dvorišta nam nestaju kante za vodu i alat. Skoro je ukradena i pumpa za prskanje loza vrijedna više od 100 eura"
69 pregleda 0 komentar(a)
Briska Gora, Foto: Soho-group.me
Briska Gora, Foto: Soho-group.me
Ažurirano: 08.07.2013. 19:55h

Mještani sela na Možuri, Briskoj Gori i Gorani kraj Ulcinja posljednjih mjeseci muku muče kako da izađu na kraj sa nezvanim gostima koji, uglavnom, dolaze iz susjedne Albanije, opsjedaju brdo i nekontrolisano beru pelin, ugrožavajući tako sva domaćinstva koja se bave pčelarstvom.

“Svakog dana na desetine Albanaca iz Albanije opsijedaju Možuru i okolna sela, beru pelin, čupaju ga iz korijena i nose nazad gdje ga presađuju, dok naši uljanici sa pčelama ostaju prazni”, naveli su mještani u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Dodaju da imaju saznanja da se to događalo i u selima oko Podgorice, ali da je “ta pojava iskorijenjena”.

Mještani su upozorili da albanski državljani vjerovatno nelegalno borave u napuštenim kućama u podnožju Možure i poručili da će se, ako nadležne strukture nešto ne preduzmu, sami organizovati da zaštite selo i ljekovito bilje

Oni su upozorili da albanski državljani vjerovatno nelegalno borave u napuštenim kućama u podnožju Možure i poručili da će se, ako nadležne strukture nešto ne preduzmu, sami organizovati da zaštite i Možuru i ljekovito bilje.

“Šućuru Tahiroviću, koji ima uljanik pčela uz samu Možuru, pčele su uginule jer nema pelina, odnosno hrane za njih. Iz dvorišta nam nestaju kante za vodu i alat. Skoro je ukradena i pumpa za prskanje loza vrijedna više od 100 eura. Jednostavno, osjećamo se ugroženo i nesigurno”, tvrde oni.

Iako je “Vijestima” jedan od mještana rekao da je zvao dežurnu službu policije da prijavi nelegalan rad albanskih državljana, iz Uprave policije je saopšteno da o tome nemaju saznanja.

“U vezi sa navodima u Vašem dopisu, Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj Uprave policije - Ministarstvo unutrašnjih poslova, u posljednjem periodu niko od građana nije podnio prijavu koja se odnosi na problematiku navedenu u Vašem dopisu”, piše u odgovoru Uprave policije na pitanje “Vijesti” da li je policija preduzela neke mjere da spriječi uništavanje pelina na Možuri.

Uprava je podsetila da se građani dežurnoj službi Ispostave policije za pomoć mogu obratiti usmeno ili u pisanoj formi tokom 24 časa.

Bonus video: