Univerzitet Crne Gore zabranio predrokove studentima koji idu na sezonski rad

U dopisu koji je dostavljen svim fakultetskim jedinicama, UCG traži da se ispitne aktivnosti sprovedu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom i akademskim kalendarom Univerziteta Crne Gore
10006 pregleda 10 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Univerzitet Crne Gore (UCG) donio je odluku kojom uskraćuju svim studentima, koji idu na "Work and Travel" program i studentima koji će sezonski raditi u Crnoj Gori, pravo da polažu ispite u vanrednim terminima, prije junskog roka.

U dopisu koji je dostavljen svim fakultetskim jedinicama, UCG traži da se ispitne aktivnosti sprovedu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom i akademskim kalendarom Univerziteta Crne Gore.

Ova odluka izazvala je pravu konfuziju među studentima koji idu na ovaj program, jer ona dolazi samo 10 dana pred polazak. Na mnogim fakultetima su već zakazani svi ispitni predrokovi, a neki od njih su već i polagani.

Tim povodom reagovali su iz Studentske inicijative (SI), koji u svom saopštenju apeluju na UCG da ne zabranjuje predrokove studentima koji su im, kako kažu, neophodni.

"Napominjemo UCG da Statut treba prilagoditi potrebama studenata i da što prije povuku odluku o zabrani i omoguće studentima da nesmetano polažu i rade. Od "WAT" programa i sezonskih poslova nemaju korist samo studenti već i država koja ostvaruje priliv novca iz inostranstva kao i budzet koji se puni oporezivanjem. Napominjemo da predrokovi ne utiču na kvalitet obrazovanja i ocjenjivanja već samo pružaju šansu studentima da studiraju i rade", navodi se u saopštenju SI.

Svih ovih godina praksa na univezitetskim jedinicama omogućavala je studentima koji idu na sezonski rad polaganje ispita u vanrednim terminima.

Iz SI su pozvali i Studentski parlament UCG da osudi ovu zabranu i iskoristi pravo glasa u Upravnom odboru UCG kako bi što prije riješili ovaj problem.

U slučaju ne postupanja po apelu i zahtjevu iz SI pozivaju sve kolege da dignu glas i izbore se za svoja prava i interese.

Ove godine će oko 2.000 studenata iz Crne Gore ići na "Work and Travel" program za koji je potrebno izdvojiti oko 3.000 eura, a ova odluka će definitivno preispitati njihove planove.

Bonus video: