UP: Upotreba telefona tokom vožnje uzročnik velikog broja saobraćajnih nezgoda

"Još jednom apelujemo na vozače da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon ili da to čine na bezbjedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom “handsfree” opreme. Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju UP
1973 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Analizirajući počinjene prekršaje kao i uzroke saobraćajnih nezgoda, službenici saobraćajne policije su utvrdili da je značajan broj ovih nezgoda u prethodnom periodu prouzrokovan od strane vozača koji su tokom upravljanja vozilom koristili mobilni telefon, saopšteno je iz Uprave policije.

"Pored svakodnevnih preventivnih i planskih aktivnosti koje se realizuju, službenici saobraćajne policije su u okviru pojačane kontrole saobraćaja, 19. februara 2020. godine sproveli akciju “Mobilni telefon” kada su u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima registrovali i sankcionisali 223 vozača koji su koristili mobilni telefon dok su upravljali vozilom", navodi se u saopštenju.

Iz UP podsjetili su na izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje predviđaju da vozač tokom vožnje telefonski uređaj može koristiti uz pomoć opreme koja omogućava njihovu upotrebu bez korišćenja ruku – “handsfree”.

"Još jednom apelujemo na vozače da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon ili da to čine na bezbjedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom “handsfree” opreme. Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju UP.

"Policijski službenici će i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama učesnika u saobraćaju čineći sve iz svoje nadležnosti kako bi doprinijeli smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, sa posebnim akcentom na kontrolu vozača koji tokom vožnje koriste mobilni telefon", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: