Upozorenje stiže i iz Berana: Vlada čeka snijeg i rasipa milione

"Umjesto da su prvo instalirani sistemi za vještačko osnježavanje već postojećih staza, ili da oni prate i izgradnju novih staza, Vlada i MORT su se tek sada našli u čudu da može da se desi topla zima, bez snijega", kaže potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević
15752 pregleda 13 komentar(a)
"Ski-centar Lokve je na poželjnoj nadmorskoj visini, ali Vlada ne ulaže", Foto: Tufik Softić
"Ski-centar Lokve je na poželjnoj nadmorskoj visini, ali Vlada ne ulaže", Foto: Tufik Softić

Nakon što su nedavno turistički radnici upozorili Vladu da je ovogodišnja zimska sezona već propala zbog nedostatka snijega i apelovali da se hitno sagledaju sve mogućnosti i zastane sa planiranjem novih ski centara, sada je definitivno jasno da Vlada rasipa milione eura na promašene investicije.

To je “Vijestima” kazao potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević (PzP).

Upozorenja Vladi da se zastane sa daljim investicijama u nove ski centre stiglo je sa sastanka incijativnog odbora turističkih organizacija u Kolašinu, a povod sastanka je bio nedostatak snijega, zbog čega ovu sezonu vlasnici smještajnih kapaciteta već smatraju propalom.

“Još u junu prošle godine sam upozoravao da Vlada nema nikakvu strategiju i viziju razvoja sjevera, a to potvrđuju i izjave turističkih radnika koji apeluju na Vladu da stanu sa ogromnim stihijskim, neodrživim i nepromišljenim ulaganjima u nove ski centre”, kazao je Lalević.

Prema njegovim riječima, umjesto da su prvo instalirani sistemi za vještačko osnježavanje već postojećih staza, ili da oni prate i izgradnju novih staza, Vlada i MORT su se tek sada našli u čudu da može da se desi topla zima, bez snijega.

Marko Lalević
Marko Lalević(Foto: Tufik Softić)

“Tako po naknadnoj pameti u MORTU obećavaju da će do 2022. opremiti staze i tim neophodnim sistemima koje ima svako skijalište u vijeku globalnog zagrijavanja i rasta prosječnih temperatura iz godine u godinu. Zaboravili smo i cijelu petlju na projektu vijeka - autoputu da isprojektujemo, i elektro instalacije na istom, sve je to dodatno plaćeno više stotina miliona eura, pa to što smo zaboravili sisteme za vještačko osnježavanje i nije toliko strašno”, kazao je Lalević.

On tvrdi da bi, gledajući šire, Vlada trebalo da se dodatno zabrine.

“Ovo je jedan od najgorih decembara u istoriji zimske turističke sezone, a meteorolozi upozoravaju da će nam zime imati sve manje i manje snijega. Globalno zagrijavanje je učinilo da gotovo nema snijega ni na sjevernim Alpima ispod dvije hiljade metara nadmorske visine, a južno se snijeg otopio čak i na visinama od tri hiljade metara. Znajući nadmorske visine na našim ski-centrima od 1.400 do 1.800 matara nadmorske visine, ne piše nam se ništa dobro sa ovakvom Vladom i ministrima”, upozorava Lalević.

Prema njegovim riječima, “jedino gdje su gledali nadmorske visinu je bio ski-centar Lokve kod opozicionih Berana, za koji nisu, navodno zbog tog limitirajućeg faktora, opredijelili ni jedan euro u budžetu”.

On objašnjava da u nekim skijalištima u Evropi čak ni vještački snijeg ne pomaže zbog toplog vremena.

"Osim toga, na vještačkom snijegu ima mnogo više ozbiljnih povreda nego na prirodnom. Tako bar pokazuje bolnička statistika, i o tome priča Kristof Marti, klimatolog u švajcarskom institutu za istraživanje snijega i lavina”, kaže Lalević.

Dok gledaju u nebo, građani sa sjevera odlaze

Lalević upozorava da dok Vlada gleda u nebo čekajući snijeg, građani sjevera Crne Gore, stanovnici Bijelog Polja, Pljevalja, Rožaja, Plava, Kolašina, Mojkovca, Petnjice, Andrijevice i Gusinja, čekaju stupanje na snagu novog Zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj, koji će se primjenjivati od 1. marta 2020. godine, i olakšaće građanima koji nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji.

“Što znači da nas uskoro očekuje najveći talas iseljavanja sa ionako polupraznog, opljačkanog i raseljenog sjevera, čija Vlada troši desetine miliona eura na ski-centre bez snijega, umjesto na politiku zapošljavanja i zadržavanja građana u državi i na svojim vjekovnim ognjištima”, kaže Lalević.

Bonus video: