Uprava policije: Održan prvi sastanak sa FRONTEX-om nakon potpsivanja Sporazuma o statusu

Primjenom Sporazuma u punom kapacitetu biće omogućeno angažovanje timova FRONTEX-a u našoj zemlji, odnosno sprovođenje zajedničkih graničnih kontrola na graničnim prelazima, razni vidovi podrške u nadzoru granice, podrška u osposobljavanju službenika crnogorske policije za intervjuisanje i utvrđivanje državljanstva migranata...
1755 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak sa FRONTEX-om, Foto: Uprava policije
Sastanak sa FRONTEX-om, Foto: Uprava policije

U Crnoj Gori održan je prvi sastanak nakon potpisivanja Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX). Sastanku su prisustvovali pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesko Damjanović i zamjenik izvršnog direktora FRONTEX-a Berndt Korner, sa saradnicima, saopšteno je iz Uprave policije.

Sastanak je organizovan u cilju sagledavanja i unaprjeđenja modaliteta buduće saradnje, shodno mogućnostima koje FRONTEX shodno Sporazumu može pružiti, kao i planiranje operativnih aktivnosti uključujući učešće crnogorske granične policije u zajedničkim operacijama na regionalnom i međunarodnom nivou, treninzima i drugim vidovima edukacije, te korišćenju operativnih kapaciteta sa kojima raspolaže FRONTEX, navodi se u saopštenju.

Primjenom Sporazuma u punom kapacitetu biće omogućeno angažovanje timova FRONTEX-a u našoj zemlji, odnosno sprovođenje zajedničkih graničnih kontrola na graničnim prelazima, razni vidovi podrške u nadzoru granice, podrška u osposobljavanju službenika crnogorkse policije za intervjuisanje i utvrđivanje državljanstva migranata, a sve u cilju zajedničkog učešća u rešavanju izazova i prijetnji po graničnu bezbjednost naše zemlje, regiona i cijele Evrope, navodi se u saopštenju.

Takođe, naši policijski službenici će dobiti priliku da rade rame uz rame sa kolegama iz čitave Evropske unije, koriste savremenu opremu i usvajuju profesionalne prakse i standarde, navodise u saopštenju.

Potpuna primjena sporazuma predstavljaja ozbiljan korak za sveukupnu bezbjednost granica, od čega će nesumljivo koristi imati cijeli region ali i zemlje Evropske unije, posebno na planu sprječavanja nezakonith migracija i svih oblika prekograničnog kriminala, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: