Uprava: Uhvaćeni konji koji su se slobodno kretali javnom površinom na Zlatici

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković kazala je da je puštanje životinja, najčešće goveda i konja, da se nekontrolisano kreću javnim površinama i po tuđoj imovini ne rijetka i neodgovorna pojava, naročito u centralnom i primorskom regionu
4339 pregleda 9 komentar(a)
Konji na Zlatici, Foto: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove
Konji na Zlatici, Foto: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove organizovala je juče akciju hvatanja 20-ak konja koji su se slobodno kretali javnom površinom u naselju blizu osnovne škole u podgorićkom naselju Zlatica.

Kako je saopšteno iz Uprave, oni su organizovali akciju, hvatanje konja, njihov transport i smještaj u karantin.

"U akciji su učestvovala komunalna policija, kao i predstavnici savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i lokalnog preduzeća Čistoća", navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kazali su da će konji biti u karantinu do donošenja odluke o njihovom trajnom zbrinjavanju, što zavisi od toga da li će se javiti nesavjesni vlasnik.

Direktorica Uprave Vesna Daković kazala je da je puštanje životinja, najčešće goveda i konja, da se nekontrolisano kreću javnim površinama i po tuđoj imovini ne rijetka i neodgovorna pojava, naročito u centralnom i primorskom regionu.

Ona je rekla i da je Uprava više puta apelovala na nesavjesne držaoce.

"I ovom prilikom ponavljamo da se držaoci moraju odgovorno ponašati prema svojim životinjama, da su obavezni da preduzmu sve propisane mjere za pravilno držanje i uzgoj, jer će u protivnom sve životinje koje se nađu bez nadzora na ovakav način biti oduzete", poručila je Daković.

Ona je kazala da uslove i način držanja životinja propisuje jedinica lokalne samouprave i sprovodi donijete propise, ali da je Uprava uvijek spremna da pruži svu potrebnu, i stručnu i organizacionu pomoć u rješavanju ovakvih problema.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su kazali da su u prethodnom periodu, samoinicijativno ili u saradnji sa pojedinim lokalnim upravama, preduzimali mjere kako bi se nesavjesni držaoci dodatno informisali o uslovima i načinu držanja i njihovim pravima i obavezama.

“Zaštita i dobrobiti životinja jedan je od prioriteta Uprave za bezbjednost hrane i Ministarstva poljoprivrede, koji u kontinuitetu sprovode mjere i aktivnosti u pravcu unapređenja standarda u ovoj oblasti prema EU pravilima. Takođe, kroz aktivnosti Savjeta za zaštitu životinja koji je formirala Vlada postignuti su značajni iskoraci u oblasti dobrobiti životinja", kazala je Daković dodajući da će rješavanje problema nesavjesnog držanja životinja biti jedan od prioriteta Savjeta u narednom periodu.

Bonus video: